Mandag kveld, etter en svært lang behandling, banket kommunestyret i Midtre Gauldal budsjettet for 2017, og økonomiplan for årene fram mot 2020.

Det vil merkes at tidene er harde i kommunen.

Kutter investeringene

  • Flertallsgruppa ønsket i utgangspunktet å utsette bygging av ny barnehage på Støren, slik at den ikke blir ferdig før 2019. Dette ønsket opposisjonen sterkt å starte opp til neste år, og med ferdigstilling i 2018. Saken ble utsatt og skal utredes i januar.

  • Støren barneskole får ikke påbygg, til tross for prekære behov.

  • Lysgården blir ikke ferdig neste år. Det er satt av 700 000 kroner til riving av dagens bygg. Det blir heller ikke noe av de planlagte leilighetene, som skulle bygges på toppen av det nye Lysgården.

  • Det blir ikke bygd nytt kjøkken på sykehjemmet neste år. Det skal bygges i 2018.

Dette er noen av de tøffeste kuttene i investeringsbudsjettet. Det er i tillegg mange flere mindre kutt.

I tillegg kutter de mer i rammene, og alle utenom Pleie og omsorg får tøffere kutt i ramma til neste år, enn det rådmannen opprinnelig la frem i sitt budsjett.

Eiendomsskatten skal ned igjen

Eiendomsskatten settes opp til fire promille i 2017, før den så igjen skal tas ned til to promille i 2018. Opposisjonen med Arbeiderpartiet i sentrum, ville ha en promille på tre fra 2018. Flere fra Arbeiderpartiet mente at folk i kommunen kan godta tre promille, i stedet for at tjenestene blir tatt ned mye og investeringene utsatt.

Men flertallsgruppa holdt hardt på å gå tilbake til to promille igjen.

– Nivået for eiendomsskatt er en sårbar sak for våre innbyggere. Særlig når man ser på helheten med alle gebyrer og eiendomsskatt. Det begynner å belaste innbyggerne ganske hardt, når man ser helheten. Vi er prinsippfaste her, sa en tydelig Bjørn Enge fra Høyre.

Det ble holdt gjentatte gruppemøter, og det kom mange tilleggsforslag fra opposisjonen. Men like over klokka 21 ble budsjettet enstemmig vedtatt.

Vurderer ny barnehage

En sak som særlig ble diskutert, var bygging av ny barnehage på Støren. Opprinnelig hadde flertallsgruppa tatt ut denne fra neste års investeringsbudsjett. Og satt opp at den skulle stå ferdig først i 2019. Dette til tross for skrikende behov for ny barnehage, med en smekkfull Støren barnehage som i år huser 112 barn. En barnehage som er bygd for 60 til 70 unger.

Arbeiderpartiet og opposisjonen presset så hardt på, at også flertallsgruppa gikk med på å få denne saken vurdert på ny i januar. Da skal nemlig investeringsbudsjettet ses på enda en gang, til tross for at det er en del av totalbudsjettet som vitterlig ble vedtatt mandag kveld. Det er såpass stor usikkerhet rundt hvilke prosjekter som faktisk er påbegynt, og hvilke som skal utsettes til neste år, at administrasjonen skal komme til kommunestyret med en full oversikt ved kommunestyremøtet i januar. Da blir også ny barnehage på Støren vurdert på ny.

Utsetter feiing og renovasjon

En sak som har vært mye diskutert både i Melhus og Midtre Gauldal, er feiing og renovasjon av hytter og fritidsboliger. Arbeiderpartiets Kåre Merket har vært en uttalt motstander av dette, og hans forslag om å utrede dette i stedet for å vedta det uten videre behandling, ble etter litt diskusjoner tatt inn i flertallsgruppas budsjettforslag, og enstemmig vedtatt.

Dermed blir det ikke innført feiing og renovasjon i 2017 i Midtre Gauldal, slik det ser ut nå.

Arbeiderpartiets Kåre Merket har lenge agitert kraftig mot feiing og renovasjon av hytter og fritidsboliger. Han fikk med seg hele kommunestyret på å først utrede saken, før den eventutelt blir vedtatt. Foto: Marthe Eid
Høyres Bjørn Enge holdt fast på at de skal ta ned eiendomsskatten til to promille igjen i 2018. Arbeiderpartiet ønsket å holde den på tre promille fra 2018, og mente at folk i Midtre Gauldal heller godtar å betale litt mer for å opprettholde tjenestetilbudet og få bygd ny barnehage. Foto: Marthe Eid