- Dette er en tung dag for meg, sa Ketil Reitan (Sp) da Melhus kommunestyre skulle vedta reguleringsplanen for E6 Skjerdingstad-Røskaft.

Reitan opplyste fra talerstolen at han for anledninga hadde valgt ei mørk skjorte i sympati med dem som mister hjem og dyrkajord.

Bestemte veilinja

Det er lokalpolitikerne som vedtar reguleringsplanen, og dermed peker ut veilinja. Med vedtatt reguleringsplan har kommunestyret bestemt at ny E6 fra Skjerdingstad til Røskaft skal delvis gå på vestsida av Gaula, og dermed også gjennom Losengrenda på Kvål.

29 stemte for reguleringsplanen, mens 7 stemte imot. I flertallsgruppa var Pernille Wahlberg (Ap) fra Kvål den eneste som stemte imot, mens de øvrige seks var i opposisjonen. En av dem som stemte imot reguleringsplanen, var Ketil Reitan. Han har tidligere gått inn for tunnel i Vassfjellet, og han mener fortsatt at det ville være det rette valget. Ifølge Reitan har ikke politikerne skjønt hvor mye dyrkajord som går med.

- Vi er underlagt Statens vegvesens forlengede arm. Grunneierne er fortvilte, sa Reitan.

Ordfører Gunnar Krogstad (Ap) var også mørkkledd under kommunestyremøtet, men sa at ikke alle legger så mye vekt på fargen på skjorta.

Uenighet i Senterpartiet

Reitans partikollega, Jorid Jagtøyen (Sp), ga ingen støtte til dem som kjemper for å få lagt E6 i tunnel i Vassfjellet.

- Vi har tatt kampene og har lagt dette bak oss. Det er urealistisk å få lagt en E6 i Vassfjellet. Det har vært en grundig og god prosess. Tre ordførere har vært med i saken. I en slik sak er det sjelden at alle er fornøyde, sa Jagtøyen.

Etter at vedtaket var gjort, sier Jagtøyen til Trønderbladet at et nei til reguleringsplanen ville betydd mangeårig utsettelse av E6-bygging.

Les mer om: Denne E6-strekninga

Høyre slet

Reitan hintet i sitt innlegg frampå om at Høyre-folk har sagt at de har vurdert om de har stemt feil i E6-saken. En av dem var Guro Angell Gimse (H) som meldte sykdomsforfall til kommunestyremøtet. Varaordfører Stine Estenstad (H) legger ikke skjul på at E6-saken vekker følelser, og hun sa at tirsdagens vedtak var en merkedag på godt og vondt. To Høyre-folk meldte seg inhabile i E6-saken fordi de er E6-berørte, og disse var Mikal Kvaal og Svein Evjen.

Les også: Guro Angell Gimse angret på E6-valg

- Det vedtaket vi gjør i dag betyr noe for dem som mister hjemmene sine. Jeg har fått mye kontakt med folk som er bekymret for boligen sin, og de har spurt seg om de blir sittende med en bolig de ikke kan utvikle på 10 år, sa Estenstad.

Les også: Vil vite når han mister hjemmet sitt

Les også: Mange hus må rives

Estenstad sier til Trønderbladet etter møtet at hun vil ha ny E6, men at det har vært en vanskelig sak for Høyre.

- Det ble mange flere berørte enn jeg trodde. Om vi hadde lagt E6 på øst- eller vestsida har ikke hatt så stor betydning, jeg ville hatt de samme følelsene. Sånne saker er tøffe, og det er tøft å være politiker. Men vi kan ikke komme dit at vi aldri tar en beslutning, sier Estenstad.

Estenstad legger til at hun håper at Nye Veier snart bestemmer seg for hvilken E6-strekning de prioriterer først i Trøndelag, og at hun mener at E6 sør må komme først. I dag tirsdag skriver Trønderbladet at Statens vegvesen løser inn boliger og småbruk til E6-berørte såfremt de ber om det. 15-20 hus er innløst og ett av dem er et småbruk. Et slikt signal fra vegvesenet, mener varaordfører Estenstad er bra av hensyn til de E6-berørte.

Les også: Fikk E6-råd om huset

At E6-saken har innvirket på nominasjonen i Høyre der daværende varaordfører Sigmund Gråbak ble vraket fra topplass på lista, har Estenstad ingen tro på.

Prosessen videre

Melhus kommunestyre har tidligere vedtatt reguleringsplanen for E6 på Hovin, og venter på mekling hos fylkesmannen om et kryss på Hovin og deponiområder. Begge deler har fylkesmannen kommet med innsigelse på.

Les også: Kjemper for E6-kryss på Hovin

Reguleringsplanen for Hovin-Prestteigen (Støren) er ikke kommet opp til behandling i Melhus kommunestyre og Midtre Gauldal kommunestyre ennå.

Ketil Reitan (Sp).