- Mink er det lenge siden noen i Melhus og Midtre Gauldal har hatt, og etter nyttår blir det trolig ingen igjen i Midtre Gauldal innen revehold. I Melhus er det to igjen, forteller Mikal Kvaal, tidligere nestleder i Norges Pelsdyralslag.

Mistet marked

- Pelsdyrbøndene slutter på grunn av økonomiske forhold. Russland kjøpte halvparten av sølvrevskinnene, og så stupte oljeprisen. Da hadde ikke russerne kjøpekraft lenger, sier Kvaal.

Etter det han kjenner til, er det ingen av pelsdyrbøndene i Gauldalen som slutter på grunn av striden rundt pelsdyrnæringa.

- Ingen slutter på grunn av hatet, men jeg kjenner til at det skjer andre steder i landet. Her er det rett og slett for dårlig økonomi, og på grunn av alderen til pelsdyrbonden, sier Kvaal.

Kvaal legger til at noen forsvant i 2009 på grunn av nye regler, og så kom det nye regler i 2011.

- I 2015 kom det en kostbar reform om helårsvanning som mange valgte ikke å gjennomføre, og som førte til nedleggelser, forklarer Kvaal.

Trappet ned

Kvaal, som bor på Kvål, har bare igjen noen få dyr etter å ha drevet stort innen tamrev i mange år. Han stiller med jakke med stor sølvrevkant på, og har ingen problemer med å bruke ekte pels i jakker. Han har vært en flittig forsvarer av pelsdyrhold, og har vært leder for dyrevelferdsrådet i Norges Pelsdyralslag.

- Jeg drev med mink til 1981, og så ble økonomien så dårlig at jeg gikk over til rev. Nå kan jeg ta ut pensjon, og jeg har av den grunn trappet ned på revehold, sier Kvaal.

Skjerpede krav

Fredag kom meldinga om at regjeringa vil at pelsdyrnæringa skal få fortsette, men at det må følges strenge krav.

Les mer om: De nye kravene

Blant kravene er at det blir forbud mot hold av mink i grupper, og da flere dyr av samme kjønn i samme bur. Kvaal sier at da han selv rev med mink, hadde han hann og tispe i samme bur og ikke dyr av samme kjønn. Ifølge Kvaal var det ingen skader da.

Kravene skjerpes for bruk av aktivitetsobjekt for å gi dyrene et mer stimulerende miljø, tilpasset foring, bruk av nakketang til fiksering av rev og utforming av skjul til rev. Regjeringa mener at det er grunnlag for videreføring av pelsdyrnæringa.

Les også: Lokal omsetning for millioner

- I dag har bønder investert med tanke på å ha flere i burene. Det går sikkert an å ha dyr av samme kjønn i samme bur, men det krever mer tilsyn. Auksjoner har åpnet for større og større skinn, sier Kvaal.

Les også: Midtre Gauldal formannskap støtter pelsdyrbønder

Utfordringer

Tidligere var pelsdyrnæringa stor i Gauldalen, og det sto mangt et bur rundt om i bygdene. Den ene etter den andre har avsluttet pelsproduksjon, og nå ser det ut til å rakne i stor skala.

- Utfordringene er store, og en får ikke rekruttering. Miljøene forsvinner. Ei utfordring er at det blir lange avstander mellom gårdene. Skal en overleve i Midt-Norge, må en få laget tørrfôr som leveres i bulk. Da kan en bløte opp tørrfôret før det gis til dyrene, mener Kvaal.

Les også: Regjeringa fjernet fraktstøtten

Les også: Jublet over mindre fraktstøtte

Rev i bur.