Elevene tar jobben med å utvide sin egen skole

Stor pågang av elever som ønsker seg inn på hestelinja skapte en ekstra utfordring for Øya videregående skole. Løsningen ble å utvide stallen. Arbeidet er det byggfagselvene som står for.
Nyheter

– Vi er opptatt av at elevene skal få en undervisning som ligger så nært opp til arbeidslivet som mulig. Dette er i så måte et unikt undervisningsopplegg der elevene får bruke all sin undervisningstid direkte inn i et fagrelevant bygg i skolegården, sier rektor ved skolen, Hallgeir Solberg, til Trønderbladet.


Nesten 4000 på Åpen gård

Lørdag ble det ny besøksrekord for Åpen gård, og de besøkende fikk blant annet se husdyr, snekkere fuglekasser og besøke lokalmatprodusenter.

 

Øya videregående skole er en av landets aller mest populære og anerkjente landbruksskoler. Det skjønner man raskt dersom man tar en kjapp titt på elevtallet. Det nærmer seg nå 250 – og kommer til å vokse seg større i årene som kommer. Skolen har de siste årene rustet opp på forskjellige fronter. Isolert ridehall på 20 x 60 meter, splitter nytt fjøs og skolekjøkken er bare noen av fasilitetene som har kommet til.

Populær hestelinje

- Her bygges det over en lav sko for å si det litt forsiktig, smiler medieansvarlig og friluftslivslærer Bendik Nøstum, når Trønderbladet stikker innom. Han møter oss på parkeringsplassen ved skolen. Det er høst, og sola skinner fra en skyfri oktoberhimmel på Kvål denne dagen. Bakgrunnen for visitten er skolens siste prosjekt. Som en direkte konsekvens av at stadig flere søker seg inn på hestelinja, må stallen på skolen utvides.

- De seksten plassene vi har per dags dato er ikke nok. Vi trenger rett og slett flere, sier lærer i hestefaget, Maja Bredland Seehuus.

Kan ta med egen hest

Rektor Hallgeir Solberg forteller at satsingsområdet – som lar elevene ta med seg sin egen hest til skolen for å trene den og bruke den i undervisningstilbudet – etter alle solemerker er årsaken til søknadsboomen.

Les også: Bygger ny ungdomsskole

- Vi har gjennom flere år nå hatt en stor pågang av elever som ønsker seg inn på hestelinja vår. Det har ført til at vi utvider stallen ved skolen slik at flere elever kan ta med seg hesten sin på skolen og bruke den i undervisningstilbudet.

Solberg påpeker at Øya videregående skole skiller seg ut på dette området.

- Vi er en av få skoler i landet som tillater nettopp dette. Det er utelukkende bare hyggelig at ungdommene vil komme til oss.

Byggelevene gjør alt

Arbeidet er det VG2-elevene på skolens byggfagslinje som står for.

- De står for absolutt hele byggeprosessen. Alt fra planlegging til forskaling/støping og bygging av selve stallen er det elevene mine som gjør, sier en stolt faglærer, Arnstein Suggustad. Han forteller at den gamle bygningsmassen som finnes på Øya er ideell.

- Her slipper elevene å spikre sammen noen greier inne i verkstedet for så et par måneder senere ta det fra hverandre igjen. I stedet er det plenty av prosjekter de kan arbeide med på gården. Kall det gjerne en vinn-vinn-situasjon, fortsetter Suggustad.

Solberg følger opp:

- På Øya vgs. er vi opptatt av at elevene skal få en undervisning som ligger nært opp til arbeidslivet. Dette er i så måte et unikt undervisningsopplegg der elevene får bruke all sin undervisningstid direkte inn i et fagrelevant bygg i skolegården. Dette har vi hatt god erfaring med og både karakter og tilbakemeldinger fra bedrifter som har mottatt lærlinger fra byggklassen vår tyder på at dette virker.

Maner til innsats

Bredland Seehuus ser fram til stallen står ferdig og maner byggutta til innsats i det hun står i intervjuet med Trønderbladet.

- Kom igjen. Vi har ingen tid å miste. Husk at hestene må inn så fort som mulig, smiler hun.

Gutta på taket skjønner ironien og smiler pent tilbake.

- Vi får til sammen tjuefire plasser når arbeidet er ferdig og stallen vil romme totalt 250 m², sier Bredland Seehuus.

- Når står stallen ferdig?

- Det er tidlig å si. Dess før dess bedre, men vi har ikke satt noen dato, avslutter Solberg.

Les også: Elevene på tur til Syv søstre