– En avis mindre i uka, like mye innhold

Trønderbladet går fra tre til to papirutgaver i uka, men satser på publisering på nett og mobil.

FORNØYD: Redaktør Lars Østraat (t.v.) og daglig leder Stig Mikkelsen ser på omleggingen av avisdistribusjonen som et etterlengtet steg inn i en etablert, digital tidsalder. 

Nyheter

Redaktør Lars Østraat og daglig leder Stig Mikkelsen inviterte fredag til møte med lokalt næringsliv, politikere og andre, for å informere om Trønderbladets nye publiseringsstrategi.

–Det er store endringer som skjer rundt oss, og det er endringer vi må ta hensyn til, innledet Mikkelsen møtet med.


Derfor satser vi digitalt

Leservaner endrer seg, også for Trønderbladet. Det tar vi nå konsekvensen av.

 

 Går fra tre til to med pluss

Hovedbudskapet var at avisa går fra tre til to papiraviser i uka fra slutten av november, og samtidig lanseres en såkalt plussløsning på nett og mobil. Dette innebærer at med et abonnement, får leserne tilgang til mye mer av avisstoffet digitalt. I tillegg lover redaktør Østraat at de to gjenværende papiravisene, skal inneholde like mange sider stoff til sammen, som de tre avisene hadde før.

–Det blir en avis mindre i uka, men det blir like mye innhold, sier han.

Innføring av plussløsning er avhengig av at alt det tekniske kommer på plass i tide. Blir det ikke i november, utsettes denne lanseringen til rett over nyttår.

Les også: Hvor mye får du på en kvadratmeter?

Beslutningen er tatt nylig, men temaet har vært et aktuelt tema i avisa i flere år.

–Vi har en kunstig måte å publisere på i dag, i forhold til folks medievaner, fastslår redaktøren.

Voksende nettavis

Trønderbladet lanserte nettavis i 2001, og har etter dette hatt en stor økning i antall brukere. I dag er det i underkant av 10.000 daglige lesere, og omlag 30.000 sidevisninger.

–For oss er nettavisa større enn papiravisa, fastslår Østraat.

Den nye publiseringsplanen innebærer at det vil komme papirutgaver av Trønderbladet på tirsdager og fredager, og så godt som alt som publiseres her, vil også legges på nett. Målet er at like mye som før skal være tilgjengelig gratis på tronderbladet.no, men at saker som tidligere var forbeholdt papir, nå også publiseres som en betalt plusstjeneste. Avisabonnenter vil få tilgang på alt dette, i tillegg til papiravisa som e-avis, i pdf-format. Dette vil få samme pris som et abonnement har i dag.

Les også: Feiret sprek 60-åring

Det vil også bli mulig å abonnere rent digitalt.

–Det er et bedre tilbud til abonnentene en tidligere, uttaler daglig leder, Mikkelsen.

Viktig papiravis

Mikkelsen understreker imidlertid at papiravisa fremdeles er svært viktig for Trønderbladet, og minner om at det nye designet som kom senest i vår, er et signal om et fortsatt ønske om en levende papiravis.

–Den står seg veldig bra, og for annonsekundene våre, er dette det sterkeste mediet å bruke. Det flytter varer. Papir er fortsatt viktig, men vi må gjøre noen grep, uttaler Mikkelsen.

Ingen av de to lederene legger skjul på at omleggingen vil medføre en innsparing, men Mikkelsen sier at dette ikke betyr at Trønderbladet er inne i noen akutt, økonomisk krise.

–Trønderbladet er ikke i noen økonomisk krise. Vi gjør grepene i forkant, for å ha handlingsrom i en utfordrende tid, sier han, mens redaktøren skyter inn med et mindre økonimisk perspektiv fra sidelinja:

–Men i forhold til leservaner ligger vi i etterkant.

Ingen lørdagsavis

Valg av publiseringsdager for papiravis er tatt blant annet med tanke på usikkerhet rundt distribusjon, etter at Posten sluttet med postombæring på lørdager.

–Signalet vi har fått, er å unngå distribusjon på lørdager, forteller Mikkelsen.

Fredagsutgaven vil imidlertid bli en helgeavis, som lørdagsutgaven tidligere var, sier Østraat.

Les også: Siste lørdag med brevombæring