Jaktet ulv på Hølonda

To hølondinger har observert ulv på Hølonda. Torsdag jaktet jegere fra både Melhus og Meldal på vargen, uten å lykkes.

JAKTET ULV Kåre Lilleberg er fellingsleder i Melhus kommune, og han samlet sammen 11 jegere, etter det ble observert ulv på Næve på Gåsbakken torsdag formiddag. De klarte ikke å fange ulven, som Lilleberg tror er den samme som har streifet i Rennebu og Meldal tidligere i sommer.  Foto: Gunn Heidi Nakrem

Nyheter

Torsdag formiddag rundt klokka 11, observerte en mann en ulv på Næve på Gåsbakken, på grensen mot Meldal kommune. Han observerte ulven på et jorde, kun 30 til 40 meter fra der han sto.

Gaupespor

En fellingstillatelse, som allerede var gitt for Rennebu, ble utvidet til å gjelde Meldal, Melhus og Midtre Gauldal. Ulven har tatt sau i Rennebu tidligere i sommer.

Melhus kommune, ved fellingsleder Kåre Lilleberg, fikk samlet til sammen 11 jegere fra Melhus, Midtre Gauldal og Klæbu. Fra meldalsida kom det også fire jegere.

Hundene plukket opp det de trodde var ulvesporet. Det viste seg å være et gaupespor.

Lilleberg føler seg likevel helt sikker på at det var en ulv som ble observert.

– Han som så ulven, er en såpass garvet kar, at han ikke tar feil på gaupe og ulv. Han har sett mange gauper, sier han.

Lilleberg mener at en gaupe må ha krysset ulvesporet etter ulven var der. Dermed plukket hundene opp feil spor, og jakten på ulven ble vanskelig.

– Da vi fant ut at vi lette etter en gaupe, permitterte vi stordelen av folket. Noen få satt igjen for å høre om det var noe unormalt. Etter hvert dro også vi hjem.

- Håpløst

Jakt på ulv er generelt vanskelig, ettersom det er et streifdyr.

– Det er nesten håpløst, fordi vi kommer for sent. Denne ble observert klokka 11 på dagen. Da må jeg få tak i både folk og hunder. Vi fikk ikke startet sporingen før halv fire. Og da hadde gaupa gått over sporet, sier Kåre Lilleberg.

Han anslår at dette er snakk om en ungulv, som er utstøtt fra flokken. Da må de finne seg andre områder, og de streifer over store områder. Lilleberg var også med på å jakte etter ulven i Rennebu tidligere i august, og han tror det er snakk om den samme ulven.

– Denne ulven tar en sau her og der. Det er ikke snakk om store mengdene.

Ungulv

Han er også sikker på at dette er en ungulv. De oppfører seg annerledes enn eldre ulver.

– De utforsker ting, som ungdommer flest. De tar ikke fem øre for å gå bare ti meter foran en person, hvis det passer akkurat der og da. Han som observerte ulven, så ham på en avstand på 30 til 40 meter. Og ulven hadde god tid, fortalte han. Det er et egenrådig dyr, fastslår Lilleberg.

Seniorrådgiver Kjell Vidar Seljevoll hos Fylkesmannen bekrefter at de ga en utvidelse på fellingstillatelsen på ulv, som har vært gitt i Rennebu i to omganger i august. Den siste ble gitt 28. august. Det var denne de på torsdag utvidet til å gjelde også Meldal, Melhus og Midtre Gauldal, til og med Gaula.

Fellingstillatelsen gikk ut på torsdag.

Marthe.Eid@tronderbladet.no

982 60 454