- Målsettinga er å kjøpe en gård. Det ser litt vanskelig ut hvis priskontrollen ikke gjelder, sier Sondre Engan.

Bonde på heltid

22-åringen forpakter to gårder og leier noen små jordstykker i tillegg. Den ene gården er Nordstugjerdet som han forpakter fra 1. januar i år. Den var i sin tid lagt ut på det åpne markedet til en pris av to millioner kroner. Sondre Engan har 20 melkekyr, og disse produserer 130 tonn melk.

Gården ligger på Øyåsbakkan, og kyrne går ute og beiter like ved gården. Etter hvert håper han å kunne kjøpe en gård, men da kan prisen ikke bli for høy mener han. Selv legger han ned ti timer daglig i gårdsdrifta.

Investeringer

Mandag kveld er det visning for en gård i Lefstadvegen i Vollmarka. Prisantydninga er 6,3 millioner kroner. Det er svært sjelden det legges ut gårder så nær Melhus sentrum på det åpne markedet.

- Dette er en gård uten husdyr, og den er like stor som den ene gården jeg forpakter. Det koster mye å investere i tekniske installasjoner i fjøs om en skal drive med melkeproduksjon, sier Engan.

Les også: Kan bli prisrekord

Engan mener at det ikke vil være mulig å få en gård drivverdig om prislappen er mer enn 2–3 millioner kroner og det må investeres grundig i gården.

- Prisen skal forsvares ut fra hva en kan investere, sier Engan.

Priskontrollen

Engan mener det er vanskelig for unge å få kjøpt gårder fordi prisen har økt kraftig. Han mener det blir galt å sammenligne gårdspriser med boligpriser i nedre Melhus, og han mener det burde ha vært vurdert en egen etat som selger landbrukseiendom. Priskontrollen er viktig mener Engan. På fredag på nett og i lørdagsavisa sa landbrukssjef Kristin Riaunet at priskontrollen ikke er opphevet og at prisen er ett av momentene når konsesjonssøknaden skal behandles av kommunen.

Les også: OM priskontrolll

- Odelstakst er også høy, sier Engan.

Engan er opptatt av at dyrkajorda skal gå til produksjon og ikke legges ut til andre formål. Da mener han at en kjøper av en gård ikke burde kalkulere med å kunne selge ut jord til bolig- eller næringstomter. Selv peker han på at det hadde vært mulig å legge ut tomter på jorda til gården Nordstugjerdet, men at det blir galt når jorda skal brukes til matproduksjon. Da kan tomter heller legges til skogbeltet mener Engan.

- I tilfellet gården i Vollmarka, hadde det vært bedre å skille ut tunet og så kan jorda viderefordeles, sier Engan.

Målet for Sondre Engan er å kunne kjøpe en gård etter hvert. Nå forpakter han blant annet denne gården.