- Det er lenge siden det er lagt ut en gård med så sentral beliggenheten for salg på det frie markedet, sier landbrukssjef Kristin Riaunet i Melhus kommune.

Mulig prisrekord

I torsdagsavisa  og på nett onsdag skrev Trønderbladet om gården til Steinar Hegdal som nå er lagt ut for salg med en prisantydning på 6,3 millioner kroner. Gården ligger like ved Gauldal travsportlags anlegg i Vollmarka og i kort avstand fra Melhus sentrum.

Les også: hva megleren sier

Blir gården solgt for denne summen eller høyere, er det prisrekord for gårdsbruk i Gauldalen. Avdelingsleder Vidar Rognes i Eiendomsmegler 1 mener at Melhus kommune ikke bør gripe inn siden gården ligger så sentralt og prisnivået på boliger i nedre Melhus er så høyt.

Konsesjon

Landbrukssjef Riaunet mener derimot at folk bør være klar over at det er priskontroll på gårder og at det må søkes om konsesjon før en kan kjøpe denne gården som har 185 mål. Riaunet har hatt en del telefoner fra folk som har planer om å by på gården.

- Vårt råd er at alle som gir bud, bør ta forbehold om at de får konsesjon, sier Riaunet.

Når kommunen skal behandle konsesjonssøknaden, vil det være flere forhold som kommunen legger vekt på. En er om prisen står i forhold til prisnivået generelt og gårdens bæreevne, en annen er hensynet til bosetting og en tredje er formålet med ervervet. Det har hendt at kommunen har gitt avslag på konsesjon og har stilt en del vilkår som det har vært vanskelig for kjøperen å oppfylle.

- Hvis du har planer om å sette noen hobbyhester på dyrkajorda, må vi vurdere om dette er et bidrag til norsk matproduksjon, sier Riaunet.

Stortingsvedtak

Stortinget har vedtatt at priskontrollen skal opprettholdes, og den gjelder ved kjøpesummer over 3,5 millioner kroner. Tidligere har statsråd Sylvi Listhaug (Frp) henstilt om at prisen ikke skal være et avgjørende moment når konsesjonen skal behandles, og denne henstillinga har ifølge Landbruksdirektoratet falt bort som følge av stortingsvedtaket.

Landbrukssjef Kristin Riaunet. Foto: John Lerli