Skogdag for hele familien

Aslak og Eirin Krogstad spikket kroker og pinner.
Nyheter

I nydelig vær på Sandholtan lørdag ble det arrangert familieskogdag. Melhus kommune avslutter et flerårig arbeid med skogregistrering og nye skogbruksplaner. Avslutninga skulle skje med et arrangement for hele familien, der både kunnskap og opplevelser gikk hand i hand. Grillen brant hele dagen, og svartkjelen var aldri kald. Ett av høgdepunktene var helgrilling av rådyr, en prosess som skjedde over hele fem timer.

Aslak og Eirin Krogstad kom sammen med pappa Audun, og storkosa seg. De kastet hestesko, gikk natursti og spikket kroker til å feste på veggen.

– Alt her er kjempeartig, sa Aslak på fire år.

Eirin forklarer hva de fikk spørsmål om på naturstien.

– Vi skulle skrive navn på forskjellige tretyper, og gjette alder på trær, og hvor høge de var. Og mange andre spørsmål, fortalte Eirin.

Skogvandring

For de voksne var det mye kunnskap å hente om skog og skogbruk. Morten Lien ledet ei vandring på Sandholtan, der deltakerne fikk se skog i forskjellig utvikling og behov for skogkultur. Sturla Estenstad demonstrerte skogplanting, og Ole John Sæther gav en situasjonsrapport om skogen i Melhus kommune.


Gode hogstrutiner ga gravhaugfunn

En oppmerksom grunneier og en ansvarsfull skogbruksleder skulle vise seg å være et svært godt tospann for å unngå potensielle skader på fornminner.

 

Han er imponert over aktiviteten de siste åra, og ser at økt hogst har ført til sunnere skog med økt potensial for vekst og avkastning.

– I løpet av 20 år har volumet av skogen økt fra 2,1 til 2,9 millioner kubikkmeter. Tilveksten har samtidig økt fra 66.000 til 91.000 kubikkmeter i året. Det er ganske imponerende, og skyldes både den skogreisinga vi hadde fra 60-tallet og utover, og at det legges ned betydelig innsats i skogkultur. Gjennom de nye skogbruksplanene vi har fått, har skogeierne fått opp øynene for hvilke ressurser de sitter på, sa Ole John Sæther, som er skog- og viltansvarlig i Melhus kommune.

Rekordhogst

I fjor ble det hogd over 80.000 kubikkmeter tømmer i Melhus kommune. Dette er historisk høgt, og gjør at Melhus er den mest aktive tømmerkommunen i Trøndelag, på linje med Steinkjer. I år er åtte personer fra Litauen i Melhus kommune for å plante skog på fjorårets hogstflater. Også årets hogst ser ut til å bli bra, og sommerhogsten har hittil skjedd effektivt og under gunstige forhold.

Les mer: Reiste 150 mil for å plante skog i Melhus.

Skogdagen ble arrangert av de to skogeierlaga Hølonda og Melhus, Skogselskapet, Allskog og Melhus kommune. Hans Brede deltok fra Skogselskapet, og avsluttet på fiolin, sammen med Per Opland, som spilte trekkspill.

Les mer: Planlegger 47 kilometer skogsveger.