470 (5,1 prosent) av 9417 kontrollerte kjøretøy i vinter fikk gebyr for å ha vært for dårlig skodd opplyser Statens vegvesen. Kontrollene var sist vinter og fordelt på ulike steder i Midt-Norge.

Les også: Lastebil fikk kjøreforbud etter kontroll i Soknedal

Flere kontroller

Ifølge ei pressemelding prioriterte Statens vegvesen å øke antall kontroller og 1597 flere tunge kjøretøy ble kontrollert sist vinter sammenlignet med vinteren for ett år siden.

Statens vegvesen kontrollerte 5309 busser og lastebiler samt 4108 tunge tilhengere. Flere utenlandske kjøretøy og tilhengere som fikk gebyr enn norske. 0,2 prosent av motorvognene fikk kjøreforbud mens 0,1 prosent av tilhengere fikk kjøreforbud.

- Resultatene er vi veldig godt fornøyd med. Det betyr at de aller fleste tunge kjøretøyene som kjører på vegene våre har med kjettinger og riktige dekk, uttaler avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen på vegvesenets nettside.

Vinterdekk

1. januar 2015 ble det påbudt med vinterdekk også for tunge kjøretøy. Utviklingen etterpå har vært positiv.

- Hvis vi ser på utviklingen de to siste årene ser vi at andelen kjøretøy som får gebyr går ned. Og andelen som får kjøreforbud på grunn av dårlige dekk eller mangler kjettinger går også ned. Vinterdekk-påbudet har gjort det tryggere på vegene, både for sjåførene som kjører tunge biler og for alle andre som ferdes på vegene, forteller Børstad.

Les også: Frontkolliderte med semitrailer

Ifølge vegvesenet er en av de vanligste feilene at sjåføren ikke bruker kjetting når det er vanskelig føre.