Politiet, ambulansepersonell og brannmannskap fra Midtre Gauldal, Melhus, Rennebu og Oppdal var denne uka deltakere i PLIVO-øvelsen som foregikk på Støren.

Livstruende voldssituasjon

I følge lensmannsbetjent Per Christian Stokke i Midtre Gauldal er hovedpoenget med øvelsen å aksjonere mot pågående livstruende vold.

– Slike situasjoner kan oppstå på ulike steder, det være seg kjøpesenter, skoler, og lignende. PLIVO er en kode for alle nødetatene, og de skal ha et bestemt handlingsmønster når denne koden oppstår. Er det for eksempel våpen involvert skal politiet inn å få kontroll på stedet før de andre etatene kan komme til, sier Stokke.

Uttrykket PLIVO har for øvrig blitt erstattet av politi og helsevesen for det som tidligere het «skyting pågår». Kort sagt betyr det at nødetatene har et felles språk og et felles situasjonsbilde, samt at de får en felles risikoforståelse.

Samarbeidsdisiplin

Et felles landsdekkende nødnett ble ferdigstilt på i fjor, og målet er ifølge Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) at det skal gi et tryggere og mindre sårbart samfunn gjennom sikrere og bedre kommunikasjon for nød- og beredskapsetater.

Lensmann Stokke er godt fornøyd med nettet, selv om det også kan ha utfordringer.

-  Å ha tre etater på samme nett kan by på noen utfordringer, for mange har mye å melde. Her handler det derfor mye om samarbeidsdisiplin, og at vi må lære oss å bruke det, slik som på denne øvelsen, sier han.

Nasjonal øvelse

PLIVO-øvelsen foregikk på Korsen, inne i den gamle skolen, med to øvelser hver dag onsdag til fredag. Neste uke er det øvelse på Røros, mens det er øving på Støren igjen tirsdag.

– Det er første gangen alle nødetatene øver på PLIVO sammen, og dette er en nasjonal øvelse. Politiet har hatt slike øvelser tidligere, men det er nytt at alle nødetatene nå øver sammen på slike situasjoner, sier Stokke.

Per Christian Stokke er lensmannsbetjent i Midtre Gauldal.