Fire taksteiner på Melhus kirke har blåst ned og tre er løse etter voldsomme vindkast sist tirsdag. Kirketjener Leif Idar Skei har stengt av hovedinngangen til Melhus kirke, og geleider dem som kommer til minnegudstjenesten på første nyttårsdag, inn gjennom sidedøra.

Har blåst over ende

Ytterligere to taksteiner er i faresonen for å bli løse, forteller Skei. Et stort tre og ei stor gravstøtte på kirkegården har også blåst over ende, og ei stor grein fra et lerketre er brukket av.

Ved inngangsportalen til Melhus kirke er det skiltet at det er fare for takras.

- I mine ti år som kirketjener har jeg aldri opplevd maken. Jeg har opplevd at takstein har løsnet på grunn av snø, men ikke i et slikt omfang som dette, sier Skei.

Unngikk å bli truffet

Selv hadde han "englevakt" siden han ikke ble truffet av taksteinene. På tirsdag morgen skulle kirketjeneren stikke ut et gravsted, og han gikk så bort til driftsbygninga som står ved parkeringsplassen. Da han kom tilbake, så han at det lå knuste takstein nede på grusgangen langs kirkeveggen og på kirkegården.

Han sperret hovedinngangen for å hindre at noen skulle bli skadet om flere taksteiner blåser ned. Dagen etter blåste det store treet ned.

- Kirkevergen har fått tak i noen som skal se på taket, og på mandag kommer det noen som skal vurdere skaden, sier Skei.

Skei forteller at taksteinene er skiferheller og at disse er festet med spiker.

- Spikeren ruster opp, og så løsner de når det er vindpåvirkning, forklarer Skei.

Les også: trefall ga strømbrudd

De siste dagene har det vært kraftige vindkast fra sør, og sønnavinden tar kraftig langs dalbunnen i Melhus.

Kirketjener Leif Idar Skei er sikkerhetsvakt,og geleider dem som kommer til minnegudstjenesten inn via sidedøra. Hovedinngangen er stengt for å hindre at folk får takstein i hodet.
Prostiprest Hans Ole Sveia konstaterer at det blåser friskt også første nyttårsdag. Han var på vei inn til minnegudstjenesten han ledet i dag.
Rester av takstein ligger på bakken ved kirkeveggen.
Ett stort tre har også blåst over ende.