Flere bønder i Melhus fikk for noen dager siden et flygeblad i postkassen. Her var det utklipp fra nettsida til Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag, med en orientering om bruk av myr som jordforbedring i landbruket. Nederst var det trykt en oppfordring om å ta kontakt med rådgiver Håvar Endre Hanger, som etter sigende kunne ta en uforpliktende samtale. Tittelen på brevet sa med klare bokstaver at det hastet.

Hanger var ukjent med flygebladet, og flere bønder tok kontakt.

– Her har noen handlet på vegne av oss. Vi er en uhildet rådgiver, og kan ikke reklamere for myra på denne måten. Dette er ikke vår måte å jobbe på, og jeg synes det er en merkelig framgangsmåte, sier Hanger.

Ville «hausse» opp bøndene

Kjetil Østhus i Klæbu har markert seg som en forkjemper for bruk av myr til innblanding i dyrkajord, og skjuler ikke at det er han som står bak flygebladet.

Les også: Et maskinmonster mikser myr og sandjord

Les også: – Har snudd i synet på myrjord

– Jeg skjønner at dette ble feil for landbruksrådgivinga, men jeg gjør hva jeg vil. Hvis man skal spørre om lov til slike ting, kommer man ikke noe lengre her i verden, sier Kjetil Østhus.

– Hva var hensikten med flygebladet?

– Det var å hausse opp bøndene til å se fordelene med myr som jordforbedring. Jeg ønsker å markedsføre økt avling og miljøgevinster. Ved innblanding av myr vil avrenninga til Gaula minke, til det beste for laks og sjøørret. Landbruksrådgivinga skriver positivt om myr på sine nettsider, men de forholder seg tause etterpå. Det blir litt feil for meg, sier Østhus.

Han ønsker å stoppe deponering av myra som ligger i vegen for ny E6-trasé på Tiller. Om et par uker vil det bli avgjort hvem som får anbudet på fjerning av myra, og det vil i følge Østhus bestemme om noe kan komme landbruket til gode, eller om myra vil kjøres i varige deponi.

- Vi er nøytrale

Håvar Endre Hanger sier Norsk Landbruksrådgiving er en nøytral part og rådgiver i bruk av myr som innblanding i dyrkajord, og de driver ikke omsetning eller promotering av myra.

– Vi har fått et par-tre henvendelser som en følge av flygebladet. Folk stiller seg spørrende til hva som har skjedd. Når de hører at det ikke er vi som står bak, virker det mot hensikten til den som har gitt det ut. Og vi reagerer på at navnet vårt er brukt, sier Håvar Endre Hanger.

– Dere ser ikke på dette som en aktiv formidling av informasjon dere har gitt på nettsidene deres?

– Nei, dette blir feil og useriøst. Og snodig på alle måter, uten å avklare med oss på forhånd. Vi reagerer på informasjon som vi ikke står inne for, og at andre inviterer til samtaler på vegne av oss. Vi ser heller ikke at det skulle være noen hast med å melde sin interesse, sier Hanger.

– Men dere tar samtaler?

– Ja, gjerne det. Vi gir råd til alle. For medlemmer i Norsk Landbruksrådgiving er det gratis, mens det koster for andre. Det gir heller ikke flygebladet noen opplysninger om, så dette er misvisende på mange måter, sier landbruksrådgiveren.

Flygebladet avslutter med: «Ring eller send mail .....@... for uforpliktende samtale og info om myr som jordforbedring».

Det kommer flere stunt

Kjetil Østhus sier til Trønderbladet at dette ikke er det siste stuntet fra hans side.

– Neste år, før starten på laksesesongen, skal jeg seile nedover Gaula i det største traktorhjulet jeg finner. Jeg skal ha med meg en plakat hvor det står «Vern Gaula», sier Østhus.

– I 30 år har det vært pratet om å minske avrenninga til Gaula, og hindre jordpakking. Men det har ikke skjedd noen verdens ting. Nå kan bøndene få myrjord til innblanding, og de får til og med betalt for det, sier Østhus.

Håvar Endre Hanger er ikke uenig i at organisk materiale kan være en buffer for vatn og næringsstoffer til Gaula. Men han advarer sterkt mot å bruke myr ukritisk, og å hive seg på løsninger som skal tilfredsstille entreprenører som må betale dyrt for å tippe myra i varige deponi.

Les Trønderbladet: - Må bli lettere å deponere myrmasser i Melhus

Håvar Endre Hanger er rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving Sør-Trøndelag.
Kjetil Østhus fra Klæbu har drevet som landbruksentreprenør, blant annet med kalking av dyrkajord i Gauldalen.