– Laksen har enorm betydning for Midtre Gauldal. Den gir en verdiskapning gjennom hele dalen, sier varaordfører i Midtre Gauldal, Bjørn Enge (H).

Lørdag talte han på Villaksens dag på Støren. Når situasjonen for laksen er så dårlig som den nå er, har de som styrer et ansvar for å sikre en god forvaltning, mener han.

Han forteller at han som Høyre-politiker vil jobbe opp mot Høyre-regjeringa, spesielt med tanke på oppdrettsnæring.

– Det må kjøres ganske stramt opp mot oppdrettsnæringa nå, sier han.

– Uforsvarlig å øke produksjonsnivået

Tidligere denne uka åpnet fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) for å øke den maksimale produksjonskapasiteten i oppdrettsnæringa med fem prosent. Det mener Enge er feil vei å gå.

– Det er uforsvarlig å øke produksjonsnivået om man ikke får kontroll på luseproblematikken. Jeg har ikke noe i mot at man utvikler ei næring og gjør den lukrativ, men det må gå hånd i hånd med at tiltakene som settes inn mot luseproblemet må virke. Det må oppdrettsnæringa bevise at de gjør, før de får lov til å utvide produksjonen, sier han.

Forslaget fra fiskeriministeren stiller også strengere lusekrav til de oppdretterne som ønsker å benytte seg av tilbudet om å utvide produksjonen av laks. Nå er grensa på 0,5 hunnlus per oppdrettsfisk, mens den for de som skal øke produksjonen utover dagens rammer, vil være på 0,1.