Det er få ting som har vært så omdiskutert de siste årene som strøm. Vi lar oss engasjere om strøm, nesten uansett hva det handler om. Debatten går heftig enten det er vindkraftutbygging, ACER og energimarkedet i EU/EØS, kraftkabler eller strømpris. Ja, så het er debatten at tonen innimellom har vært både usaklig og ufin. Frontene har vært spesielt harde når det gjelder vindkraftutbygging og ACER.

I år er det strømpriser og kraftkabler som har vært mest omtalt. Vi i Trøndelag har vært forskånet for de ekstremt høye strømprisene som har rammet resten av Sør-Norge. På torsdag betalte vi i Midt-Norge 0,05 kroner per kWh, mens i Sørvest-Norge var prisen 2,39 per kWh. Det er en enorm prisforskjell, og slik har det stort sett vært i hele år. Det er ikke vanskelig å ha medfølelse for de som har sett strømregningen skyte i været. Dessuten er det slik at strømforbruket bare øker samtidig som det planlegges nye kraftkabler som vil frakte strøm sørover i landet. Dermed kan vi forvente langt høyere strømpriser også i Trøndelag, hvis vi ikke øker produksjonen eller bremser forbruket. Eller helst begge deler.

De høye strømprisene har blåst liv i debatten om vindkraftutbygging. Uten mer kraftutbygging kan vi ikke forvente lave strømpriser. Men myndighetene angriper strømprisene fra flere sider. Strømregningen består av to deler, nettleie og selve kraften. 1. juli innføres det en ny nettleiemodell i Norge. Den skal belønne de som bruker lite strøm samtidig, mens det blir dyrere å bruke mye strøm samtidig. Målet er at folk skal bruke mindre strøm på de tidspunktene etterspørselen er størst.

Selvsagt er det noen som har hisset seg opp over den nye nettleiemodellen. Ja, det vil bli dyrere for de som bruker mye strøm når etterspørselen er størst. Men det må de finne seg i. Det er det som er hele poenget, det SKAL koste å bruke strøm ukritisk. Man trenger ikke å lade elbilen på ettermiddagen eller vaske klær med en gang man kommer hjem fra jobb. Med nattlading av elbilen kan man faktisk spare opptil 7.000 kroner i året, ifølge beregninger fra Tensio. Det er som musikk i mine ører, og vil forhåpentligvis føre til at den delen av strømforbruket forskyves til natta.