Leserinnlegg skrevet av Ronny Kjelsberg, medlem av Rødt

Man kan kanskje argumentere med at det er en konsekvens av stadig mindre brevmengde. Samtidig handler vi stadig mer på nett, noe som gjør at mengden pakker er økende, så helt ensidig er ikke utviklingen.

En bil ved postkassa

Det er likevel en annen observasjon som gjør at jeg synes det bildet som tegnes av postombæringen her i landet er noe manglende.

Jeg bor i Trondheim. For litt siden, oppdaget jeg i skumringen da jeg skulle på jobb om morgenen en bil som stod ved postkassa mi, og la noe oppi den. Ikke så overraskende kanskje, men posten bruker da å komme om ettermiddagen der jeg bor, så jeg ble litt i stuss. Men så så jeg at det var en bil fra Postnord som hadde lagt et lite brev med adressert reklame i kassa.

For enkelte av oss som bor i mer sentrale strøk, har vi fått gjeninnført morgens- og aftens-post. Først kjører en bil fra Postnord ned gata, senere på dagen kommer en bil fra Posten samme rute og leverer sine brev og pakker.

Ren galskap

Det er sikkert bedriftsøkonomisk lønnsomt. Samfunnsøkonomisk er det den rene galskap.

Og nå har jeg ikke engang begynt på hvordan jeg må kjøre byen rundt på alle mulige butikker for å hente pakker alt etter som hvilken leverandør som har fraktet dem.

Mer enn en gang har jeg måttet kjøre på flere ulike "post i butikk"-løsninger etter hverandre, til dels langt unna der jeg bor, siden jeg hadde fått pakker via ulike distributører.

Men ekstra tid og penger dyttet over på den enkelte innbygger vises ikke i noens budsjetter. Ansatte med dårligere lønns- arbeids og pensjonsvillkår på sin side, vises kun som pluss i bedriftsregnskapet.

Sløsing i storbyene

Med innføringen av EUs postdirektiver som har fjernet monopolet på postlevering har vi fått denne type ressurssløsende "konkurranse" i storbyene.

I distriktene blir konsekvensene på sin side stadig dårligere levering. Lørdagsposten er allerede vekk. Distribusjonen av dagsaviser står i fare.

Jeg foreslår at i stedet for at noen av oss skal bli oppvartet av flere leverandører hver dag, kunne hele landet fått ett besøk om dagen. Det hadde neppe blitt mer levering totalt sett av det.