Noen ganger kan en ekstra sjekk være svært viktig, for en annens liv og helse. For eksempel å snu og kjøre tilbake fordi det kunne se ut som det lå noen i veikanten. Eller besteforeldrene som tar en titt innom ungdommen som er på besøk, og gikk til sengs med feber.

Det kan også være å forsikre seg om at det går bra med den som ligger litt rolig i vannet, eller med henne som sjangler hjemover en sen kveld.

I de fleste tilfeller helt unødvendig bekymring, men noen ganger betyr det å redde liv. Grensene er uklare. Når du slipper av en beruset tenåring og passer på at han kommer seg innom døra hjemme hos seg selv, kan du ikke alltid vite at det dreier seg om en ufarlig rus som vil gå over. Det kommer an på hva og hvor mye han har inntatt, og hvor mye han tåler.

Alkoholens dårlige sider vet vi litt om, men mye mindre om de nye stoffene som kommer på det illegale markedet, og hvordan de virker.

I NRK-serien «Rus» i fjor møtte Leo Ajkic foreldrene til Jens som døde av overdose. Gyril og Stein Thomas Tusvik mistet sin 21 år gamle sønn Jens Lunde Tusvik i 2020. Både mora og vennene hans tror at han har tatt noe som kan ha vært penslet med fentanyl, et fryktet stoff.

Nå forteller to foreldre til Trønderbladet om sønnen Tore som døde av en dødelig dose. De tror kompisene kunne ha reddet ham. Slik gikk det ikke. Han ble 21 år. Etter dødsfallet ble de to vennene som var sammen med 21-åringen, siktet for å ha hensatt Tore i hjelpeløs tilstand. Politiet henla saken. Historien er en påminnelse om hvor avgjørende det kan være å ta en sjekk, og at venner tar vare på hverandre, slik den ene vennen også sier til Trønderbladet, etterpå.