Mandag kom den nedslående nyheten om at det er flystreik. Snakk om dårlig timing, både for SAS og oss reisende.

Vi har lagt bak oss to tøffe år med pandemi og reiserestriksjoner. Det har uten tvil vært vanskelig for mange av oss. La gå at vi ikke har kunnet dra på langhelg i en storby eller den vanlige sydenturen. Det overlever vi. Men verre har det vært for de som har hatt nødvendige reiser som har måttet stoppe, eller som ikke har kunnet besøke familie i andre land. De siste årene har vi hørt mange historier om folk som ikke har besøkt foreldrene sine i utlandet på lang tid, eller som ikke har fått lov til å ta imot sin utenlandske kjæreste. Skjebnene har vært mange, og det har vært en tøff tid.

Nettopp derfor var det mange som så fram til denne sommeren, da vi igjen skulle få reise fritt. De optimistiske av oss booket både korte og lange turer. Selv rakk jeg å gjennomføre to storbyhelger i vår, og kom meg akkurat hjem før den siste streiken. Sommerens ferietur er imidlertid fortsatt uviss, for vi har nemlig billetter med SAS.

For flyselskapene har koronapandemien rammet knallhardt, for flere selskaper var det med nød og neppe de overlevde. Mange tusen ansatte har mistet jobben, både i flyselskapene og flyplassarbeidere.

Da flytrafikken startet opp igjen viste det seg at reisesugne passasjerer kom raskere tilbake enn flyplassene og flyselskapene klarte å håndtere det. Vi har sett rapporter om kaos på flyplasser, det gikk faktisk så langt at KLM fløy tomme fly fra Værnes og andre flyplasser for å lette på kaoset på Schiphol.

Mannskapsmangelen har ført til en rekke kanselleringer også for norske flyselskap, samtidig som en flyteknikerstrek også satte en del fly på bakken. Alt dette har ført til usikkerhet hos de reisende. Det er i denne situasjonen at streiken i SAS kommer. Det kunne ikke skjedd på et verre tidspunkt, både for SAS selv og for de reisende. Midt i et forsøk på å kutte kostnader, få inn nye investorer og få SAS til å overleve, så kommer altså streiken.

Hver dag er det 30.000 passasjerer som blir rammet av streiken. I går kansellerte SAS ni avganger på Værnes, totalt i Norge var det 174 innstilte SAS-flygninger i går. Det betyr at etterlengtede ferieturer må kanselleres, at bestemor må vente enda lenger på besøk eller at jobbmøtet ikke blir noe av.

Partene i streiken har hver sin versjon av årsaken, enten det er en streikekultur eller et selskap som brutalt utnytter de ansatte. Men uansett årsak er streiken ekstremt dårlig timing, og jeg håper det blir snarest mulig slutt på den.