Den internasjonale eldredagen er et tiltak for å sette søkelys på at også eldre mennesker har rett på god helse og livskvalitet. Dagen bør markeres hvert år med brask og bram, kake, musikk og sang.

Dagen bør også minne samtlige politikere, både her i kommunen og ellers i landet, om hvilke ressurser de eldre er, og hvilke ressurser de har vært, som har bygget landet og lagt til rette for det velferdssamfunnet vi har i dag.

Dessverre ser vi igjen og igjen at eldreomsorgen ikke prioriteres nok til at alle eldre får en god livskvalitet. Slik vi ser i egen kommune der eldre plasseres to og to på enkeltrom, og flyttes fra avdelingen de føler seg hjemme, fordi det skal avvikles ferie. Jeg ser ingen ting i det som minner om en god livskvalitet.  Eldreomsorgen burde skinne, hvorfor gjør den ikke det?

Kanskje fordi det svikter på alle nivå. Direktoratet for e-helse sitt forslag til ny nasjonal e-helsestrategi, vitner f. eks. om at heller ikke innen e-helse er de eldre tatt hensyn til. I dag finnes det over 600 000 mennesker i Norge med lav eller ingen digitale ferdigheter. Mange av disse er eldre mennesker.

Strategien som skal være førende for veivalg og prioriteringer i helsetjenesten, inneholder ingen plan for hvordan kommuner, fylker og andre aktører skal motvirke digitalt utenforskap. Det er ingen krav i strategien til kommuner, fylker og andre aktører om å tilby assistanse, veiledning og/eller opplæring. Det finnes heller ingen oppfordringer om å tilby f. eks. digital hjemmehjelp eller et fast tilbud, for eksempel på biblioteket eller servicetorget i fylker og kommuner. Den nye e-helsestrategien bygger kun på tidligere strategier som ikke tar for seg digitalt utenforskap, og strategier som ikke har oppnådd ønsket resultat. Akkurat disse innsigelsene har Trøndelag fylkeskommune sendt inn som sitt høringssvar til den nye strategien. Innspillet ble fremmet av Lill Harriet Sandaune (gruppeleder i Trøndelag Frp), på vegne av Frp, Høyre og Venstre. I listen over høringsinstanser står blant annet alle landets kommuner og fylkeskommuner. Jeg går ut fra at kommunen er kjent med denne. Høringsfristen er i dag 1. oktober, samme dag som den internasjonale eldredagen.

Regjeringen har heller ikke eldreomsorgen høyt oppe på prioriteringslisten. Få måneder etter at den rødgrønne regjeringen inntok regjeringskvartalet, varslet de at de tar sikte på å avvikle Eldreombudet fra 1. juli 2023. Et ombud som skal snakke de eldre sin sak og ivareta deres rettigheter. Avgjørelsen var først og fremst økonomisk, var beskjeden fra regjeringen.

I tillegg kuttet regjeringen i investeringstilskuddet for tilrettelagte boliger for eldre. Hele posten ble fjernet med et pennestrøk, uten en plan for hvordan de eldre skal bo for at de skal klare seg selv.

Ser vi i Kommuneindeksen 2022, finner vi Melhus kommune på plass nummer 209, under pleie og omsorg. Det er ingen tvil om at de som jobber innen pleie og omsorg gjør en formidabel jobb! Nå må kommunens politikere prioritere (!), slik at de ansatte kan utføre jobben sin mer effektivt uten å løpe bena av seg.  Slik at de ansatte får tid til å gi den omsorgen de så gjerne vil gi, og som de eldre trenger for å få en god livskvalitet.

Vi ser altså utfordringer på alle nivå, både i kommuner, fylker og nasjonalt. Men mens staten har ansvar for å sikre like rammevilkår, har kommunen ansvar for tjenestetilbudet og kvaliteten. Det er politikerne sitt ansvar å sikre at landets eldre får en god og verdig livskvalitet. Derfor skal Frp fortsette å kjempe for akkurat det. Så får vi håpe flere blir med på den jobben, 365 dager i året!