Dette er et debattinnlegg. Det gir uttrykk for debattantens egen holdning

Skrevet av Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i Av-og-til og Marianne Gustavsson, ruskonsulent i Melhus kommune

Ungdom og alkohol er en risikabel blanding. Nå viser nye UngData-tall at Melhus-foreldre er mer liberale enn mange andre foreldre i Trøndelag. Det bør vi ta på alvor

Får du lov til å drikke alkohol av dine foreldre/foresatte?” Ungdommer over hele landet har fått dette spørsmålet i den ferske UngData-undersøkelsen. I Melhus svarte 11,6 prosent av ungdommene «ja». Tallet er høyere enn mange av de andre kommunene i Trøndelag, og dobbelt så høyt som i Norge i snitt.

Les mer om foreldre som er slepphendt med alkohol

Det må vi ta på alvor.

Ungdomstid er brytningstid, og for mange betyr det å eksperimentere med alkohol. Flertallet av norske ungdommer debuterer med alkohol før fylte 18 år, og halvparten av 15-16-åringer har drukket alkohol det siste året. Det betyr ikke at det er bra.

Forskning viser nemlig at ungdom hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol, til tross for hva mange tror. Tenåringer som har klare avtaler og regler rundt alkohol hjemme, drikker mindre enn jevnaldrende som ikke har slike avtaler. Og de som får tilsendt alkohol med hjemmefra drikker ikke mindre, men drikker dette i tillegg til det de får tak i andre steder. Det er også ulovlig ifølge norsk lov å tilby alkohol til barn under 18 år.

Dette mener kommuneledere i Midtre Gauldal

Selv om barnet ditt løsriver seg og tester grenser, er vi foreldre fortsatt viktige som trygge og gode omsorgspersoner. Og det beste forsvaret mot ungdomsfylla er kjipe foreldre.

Høst er høytid for ungdom og alkohol. Ny skole og nye klasser betyr mange å bli kjent med – og mye å bevise. Sannsynligheten for at ungdomsskoleelever eksperimenterer med fest og alkohol denne høsten er stor. Sannsynligheten for at du er der når tenåringen din drikker, og utsetter seg for fare, er liten. Derfor har vi en oppfordring til dere foreldre: Vær kjipe i tide.