Styret i LHL Melhus er forbauset over oppslagene i media om at Melhus kommune er innstilt av Statsforvalteren til å konkurrere om en pris for god helse- og omsorgstjeneste. Det gjelder en pris hvor alle landets kommuner er vurdert i forhold til sitt arbeid med prosjektet «Leve hele livet». Hvorfor har Statsforvalteren som for kort tid siden hadde kommunen under tilsyn, foreslått dette? Kan det foreligge manglende totalvurdering fra Statsforvalterens saksbehandlere? Eller er det så enkelt at millionbevilgningene for etablering av nytt legekontor har mildnet Statsforvalterens vurderinger av kommunen.

Det er nok mange vurderingsmomenter som vi ikke er kjent med. Vi har merket oss to som er nevnt. 1.  Alle skal få leve et aktivt og godt liv i eget hjem. 2. Det skal satses på velferdsteknologi.

Vi kjenner ikke til hvilke velferdsteknologisk tiltak som skal innføres, men vi vet at velferdsteknologi krever at man har kunnskap og evne til å bruke det. Velferdsteknologien er under rask utvikling og forbedring. Av den grunn øker behovene for mer kunnskap.  Vi vet det er mange både unge og gamle som i dag ikke har denne kunnskapen. Skal kommunen oppnå noen effekt av denne teknologien, må det tas ansvar og gjennomføres opplæring. Vi etterlyser en kommunal plan for slik opplæring.

Så sent som i august hadde vi leserinnlegg i lokalavisene hvor vi påpekte at kommunen ikke har gjennomført rehabiliteringsplanen som ble vedtatt i 2018. Vi fremhevet at riktig og effektiv rehabilitering, er helt avgjørende for god helse ved kronisk sykdom og/eller etter akutte skader og sykdom hendelser.

Vår erfaring er at det er minimal rehabiliteringshjelp å få i vår kommune nå.

Kommunen har kommet et godt stykke på vei med ‘hverdagsrehabilitering’ noe som er svært bra. Men når det kommer til tradisjonell rehabilitering, er det ikke godt nok. Det er pr i dag ingen døgnrehabilitering. Det kan i dag bare gis på sykehjem eller i en annen kommune. Sykehjem har ikke tid eller kompetanse til å drive med det. Kjøp av disse tjenestene er kostbart. De som trenger tjenesten, må vente på plass og mye verdifull tid går tapt. I Melhus er det mye kompetanse som kan drifte en egen rehabiliteringsavdeling. Men kommunen har så langt ikke klart å utnytte ressursene til befolkningens beste.

Til tross for det litt negative lyset vi har satt på de to temaer vi har nevnt, er vi svært positive til at kommunen skal få prisen. Prisen vil øke innbyggernes forventninger om god kvalitet. Det igjen vil skjerpe politikerne som vil øke kravene til oppfølging og rapportering. Dessuten tenker vi som vi gjorde da president Barack Obama fikk Nobels fredspris. Vi visste alle at han ikke hadde rukket å få gjort så mye positivt fredsarbeid. Men vi hadde alle tro på at han ville gjøre mye.

Vi tror nå at kommunalsjefen for helse og velferd i Melhus er godt i gang med omleggingen av helse- og omsorgstjenesten. Vi har sett at fastlegesituasjonen er ordnet. Vi forventer at arbeidet med rehabilitering forbedres betydelig og vi ser fram til at det kommer planer og løsninger for å gi innbyggerne opplæring og nytte av velferdsteknologi. Alle har krav på å få leve godt og aktivt hjemme hele livet.