Opprinnelig herredshus i Flå kommune, bygd av tyskerbrakker, en tilblivelse nokså fjernt fra vår tids millionprosjekter, og neppe særlig oppsiktsvekkende i si tid. Sannsynligvis har vi en god del gjenbruk å lære av flåbyggene som bygde kommunehus på 50-tallet.

Etter mange år som samfunnshus gjelder det framtida for bygget midt i bygda. Et samlingspunkt blitt brukt til alt fra skolekjøkken til pelsdyrutstilling og bygdefest. De som er de lykkelige eiere, merker at det koster å ha et slikt bygg i drift. Det er som når du har fått et hus i arv og oppdager at du også har arvet en god del utgifter og ansvar. Eierne i andelslaget sier rett ut til Trønderbladet at de mangler penger.

Hvorfor gjør de da ikke som så mange har gjort før dem, legger ned? På Ler er det til og med en utbygger som er interessert i huset og tomta, som ligger nær skolen og ikke langt fra kirke, sentrum og butikk.

Svaret er at det er så mange grunner for å ha et slikt sted, med alt det byr på av historie og minner. Folketallet på Ler vokser, og behovet for et samlingssted øker når putballhuset stenger dørene.

Den største muligheten ligger nok i at eierne ønsker å beholde det karakteristiske huset med karsksalen. Flåbyggene bygde seg et herredshus ved hjelp av brakker fra krigen. Nå er det å finne en forretnings-modell som passer, slik at samfunns-huset kan bli samlingspunkt i tida som kommer.