Vi er ikke bekymret for at noen skal rappe bøker. Ja, vi har store verdier samlet her – verdier som tilhører fellesskapet, men folk på Melhus låner og leverer tilbake så vi har ikke noe svinn å snakke om.

De senere år har bibliotekenes rolle endret seg. I tillegg til å låne ut bøker og annet materiale, er vi blitt en møteplass og en kultur- og læringsarena. Vi tilbyr forskjellige aktiviteter og arrangement for både store og små, men vi er også en plass å være, en plass å treffe på kjente, en plass å slå av en prat med andre, en plass å møtes, og en plass for å sitte å studere.

Melhus bibliotek blir brukt på mange forskjellige måter. Hit kommer barn og ungdom etter skoletid for å gjøre lekser, sitte å prate eller for å spille FIFA. Hit kommer voksne for å lese aviser, for å låne bøker og for å treffe andre. Lesesirkler i Melhus bruker biblioteket til møtene sine, og studenter bruker biblioteket som studiested. Småbarnsfamiliene bruker også biblioteket flittig og kommer med hele familien på lørdagene. Noen innbyggere kommer nesten aldri innom oss fordi de låner bøker og lydbøker digitalt via appen vår Bookbites.

Når biblioteket er meråpent så er ikke vi ansatte til stede, men vi lager utstillinger og vi merker bøkene som vi anbefaler slik at folk får lesetips og inspirasjon selv om det ikke er ansatte her. For de som ønsker å snakke med ansatte så er vi fortsatt til stede i betjent åpningstid på samme måte som før. Vi skal fortsatt ha arrangement på biblioteket og på Horg Bygdatun, og vi skal fortsatt samarbeide med både skoler og barnehager.

Det ligger ingen innsparingsplaner med innføringen av meråpent. Det er tvert imot et ønske om å utvide tilbudet. Bibliotekene har fått en ny rolle i samfunnet og meråpent er en viktig del av det.