Kommunestyret i Melhus vedtok i 2015 å etablere et prosjekt knyttet til omstillingen av helse og omsorg i Melhus kommune. Prosjektet fikk navnet "Hundre år i eget hjem", og hadde en tidsplan fra 2016-2020. Kommunestyret sto som oppdragsgiver og eier av prosjektet. Prosjektet innebar en omstilling og omorganisering av tjenestene innen helse og omsorg i Melhus kommune, med økt fokus på den enkeltes behov og ressurser. Målet med prosjektet var at vi i større grad skulle ta ansvar for eget liv, og dermed oppleve mer glede og mestring i hverdagen. Under prosjektet ble det utarbeidet en rapport, Kaupang-rapporten som kom i nov 2017. Prosjektet medvirket til vedtaket om rehabiliteringsplan i 2018.

Vi har tidligere skrevet om den vedtatte planen. Den skulle gjelde fra 05.09.2018 til 31.12.2021. Det ble vedtatt å øremerke seks rom ved Buen til døgnrehabilitering. Vedtaket er aldri blitt gjennomført.

Rehabilitering må utføres på egne avdelinger som er spesialisert på dette med dedikerte sykepleiere og helsefagarbeidere. Det må også være fysioterapeut, ergoterapeut og logoped tilgjengelig hver dag. På sykehjem vet vi at det er svært lite tid til rehabilitering, og den treningen som det eventuelt blir tid til å gjennomføre må avbrytes hvis noen andre trenger hjelp. Pleiepersonalet har ikke nødvendig kompetanse og fysio- og ergoterapeuter er kun sporadisk til stede. Når vi vektlegger dette såpass sterkt, er det fordi vi er svært opptatt av å gjøre alle oppmerksomme på det faktum at sykehjem ikke er rehabilitering.

Nå har vi vært igjennom et nytt prosjekt, initiert blant annet av dere politikere: "Veivalg for helse og velferd".

Antall eldre øker og tilgang på pleiere går ned. Det er viktig at vi alle tar vare på egen helse, og holder oss aktiv både psykisk og fysisk. Men når sykdom og skade rammer, må vi ha et tilbud som hjelper oss igjennom og tilbake til best mulig funksjon.

I del to av Veivalg for helse og velferd, kapittel 2.5 leser vi dette:

“Etablering av en egen rehabiliteringsavdeling. Prosjektgruppen foreslår at fysio- og ergoterapitjenesten får ansvar for å etablere en rehabiliteringsavdeling med døgn- og dagplasser. Utredninger fra andre kommuner viser at en egen rehabiliteringsavdeling separat fra korttidsavdelingen, gjør det enklere å få til tverrfaglig samarbeid, og har vist seg kostnadseffektiv. Etableringen bør ses i sammenheng med en styrking av fysio- og ergoterapitjenesten. En egen rehabiliteringsavdeling forutsetter nærheten av et egnet basseng, i tillegg til at transport fra og til avdelingen for pasienter med dagplasser må vurderes ved vurdering av lokasjonen.”

I leserinnlegg i Trønderbladet og Gaula i uke 33 i år, har vi redegjort for hvorfor rehabilitering er nødvendig for god helse og et godt liv etter akutte skader og sykdom. Dette gjelder for folk i alle aldre.

Sitatet foran fra Veivalgprosjektet viser vilje og god intensjon. Men det er ennå ikke bevilget penger til rehabilitering. Det siste vi har sett er et intervju med kommunalsjef Verhagen i Gaula den 06.10.22 om nominering til en pris i forbindelse med «Leve hele livet» - konkurransen. Her sier han: “Vi legger vekt på forebygging og rehabilitering”.

Vi opplever at det loves og forespeiles, men saken er ennå ikke kommet videre..

Nå er vi kommet så langt ut i året 2022 at snart skal formannskapet og kommunestyret vedta kommunebudsjettet for 2023. Etter Veivalgprosjektet er dette første mulighet til å få med bevilgninger til rehabilitering i budsjettet. Vi har funnet oversikt over tall i budsjettforslaget på kommunens hjemmesider. Når det gjelder beskrivelser av budsjettområder, finner vi ikke noe. Det vises til vedlegg som innbyggerne sannsynligvis ikke har tilgang til. Av den grunn har vi ikke fått sjekket om det blir bevilget penger til rehabilitering i 2023.

Derfor sender vi dette kravet til kommunepolitikerne. Vi oppfordrer til at dere følger opp egne tidligere vedtak og anbefalinger i egne prosjekt. Nå må det bevilges penger i budsjettet til rehabilitering. Vi forutsetter at den interne rehabilitering ved sykehjem fortsetter, men vi krever også at det satses mer. Det må etableres døgnrehabilitering med en egen avdeling og kompetent personell. Det kan bli omfattende og kostbart så vi tillater oss å foreslå at det bygges opp et rehabiliteringssenter for døgnrehabilitering sammen med Skaun og Midtre Gauldal. Dersom det i hver kommune ikke etableres ambulant team med fysioterapeut, ergoterapeut og sykepleiere for fortsettelse av rehabilitering etter endt opphold kan et slikt team etableres i tilknytning rehabiliteringssenteret.