Rundt om i hele landet er det krise. Det er ikke nok fastleger. Ordningen som skulle sikre hver og en av oss en fastlege, ble ikke slik. I løpet av de tre siste åra er det blitt stadig færre som ønsker å bli fastleger.

Også Melhus er rammet av fastlegemangelen. Oversikten Trønderbladet bringer nå, gir grunn til bekymring. Ingen av fastlegene ved Melhus legesenter og Lundamo legesenter har ledig plass. Jeg priser meg lykkelig over å være en av de 1200 som har fått plass på lista til en fastlege. Hos Cecilie Køste. En ung lege greier vel ut med 1200 i lengden, tenker jeg litt egoistisk i mitt stille sinn. 519 står på venteliste bare hos Cecilie.

Men nå er fire nye leger i gang. På Gaula legesenter, som i praksis har ligget nede fordi ingen ville jobbe der. Og takket være det som kan se ut som resolutte grep fra kommunen, kan Melhus komme ut av det som har vært en fastlegekrise. Å få Gaula legesenter i gang igjen er en del av dette. De fire legene har fått nye lokaler i Energiparken, men det koster å drive et legesenter.

52 millioner må trolig hastebevilges for blant annet å oppfylle etter en avtale som kommuneansatte har inngått med de nye legene. Så store summer gjennomgår som regel en grundig politisk behandling før de blir bevilget. Det har altså ikke skjedd hele veien i Melhus.

På junimøtet i kommunestyret kom det da også reaksjoner på at det allerede var inngått en avtale med de nye fastlegene på flere millioner kroner. Uten at politikerne var blitt spurt på forhånd, fikk Gaula legesenter tilskudd til rekrutteringstiltak og nye lokaler.

Melhus er en solid kommune og kanskje kommer det mer penger i statsbudsjettet for 2023. Da helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol åpnet fastlegekonferansen i mai, fortalte hun om en ny tilskuddsordning og lovet å følge opp i statsbudsjettet for 2023. Det kan med andre ord bli ei råd.