Trønderbladet skrev fredag at Melhus for første gang får en rådgiver som skal koordinere arbeidet innen folkehelse, idrett og friluftsliv. Pia Haugan Traa (28) er ansatt i den nye stillingen. Hun skal ha nødvendig oversikt over helsetilstanden til melhusbyggene, og hun skal også bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Ofte ser en at undersøkelser av folks helse og livsstil konkluderer med at sunnhet henger sammen med hvor du befinner deg på den sosiale rangstigen. Men hva som er høna og egget her, kan nok variere. Er du rik og kan leve godt, er det trolig lettere å beholde helsa, enn om du sliter for å få hverdagen og de andre endene til å henge sammen.

Et konkret tiltak helserådgiveren har på blokka, er å få bygd ei folkehelsetrapp bak rådhuset. Dette er bare én av de mange oppgavene hun kan gyve løs på, og som vil kunne komme befolkningen til gode i form av et bedre liv, og det er verdt mange ganger rådgiverlønna. Helsa er noe av det beste vi har, det ligger nok sparte millioner for kommunen om flere tar bedre vare på den.

Folkehelsetrappa er trolig en god start. Slike trapper har en tendens til å bli så populære ikke bare i bygda, og de kan bli rene turistmagneter. Kanskje får vi en kø av folk som vi gå i trappa bak rådhuset på Melhus. Fra spøk til alvor. Trappegåing er en godt gammelt knep for å holde seg i form, kanskje til og med holde seg i live. En gammel avismann jeg kjenner unngår rulletrappene på flyplassen av den grunn – han tror at en gåtur i trappa forebygger blodpropp.

Enda enklere enn å ta trappene fatt er faktisk å reise seg fra stolen – og sette seg igjen. Gjenta den øvelsen, er rådet ei dame kom med i radioen nylig. Hvem har ikke kjent at det å komme seg opp fra sittende posisjon f. eks. i bilen, ikke alltid er like lett, og også her kan nok litt trening være et godt knep. Kanskje derfor sa damen i radioen at dette er den aller viktigste øvelsen du kan gjøre.