I Tambartun barnehage har toåringene flyttet ut i skogen

Barna ser, undrer seg og lærer mye i løpet av dagen.
Meninger

Av pedagogisk leder Anne Kathrine K. Grøseth sammen med hennes dyktige fagarbeidere og utemennesker Torill Klætte, Kari Skjellum og Monica Kråkmo.

Toårsgruppa Ekorntreet på Tambartun barnehage hadde siden i vinter planlagt å ha to hele dager i skogen når våren kom.

Etter at de nye smitteverntiltakene ble innført ble valget enkelt for oss. Vi voksne hadde uansett interessen og ønsket om å være mye ute og vi så hvor mye friere barna ble i stedet for å være på barnehagen. På barnehagen er uteområdet delt opp for at de ulike kohortene ikke skal ha kontakt med hverandre. Det er ikke like mye leker som før, da alle inne leker må vaskes ofte.


Nå er alle elevene tilbake på skole

Nå blir det mye uteskole frem mot sommeren.

 

Vi kjente på at barna fikk det mye bedre ute i skogen, her fikk de gå og løpe fritt. Her fikk de lekt med skogens egne leker, med kongler, pinner og blader.  Vi har satt opp lavvoen vår i skogkanten ved den gamle fotballbanen på Tambartun. Der er det nære til for foreldre for å levere og hente barna. Vi er tett på barnehagen, om det skulle bli skikkelig dårlig vær og vi må inn en tur.

I skogen florerer det av aktiviteter vi kan gjøre hver dag. Vi går ofte turer til en bekk i området. Her leker vi «Bukkene Bruse» over ei bru. Her fisker vi, ved å lage oss fiskestenger med pinner og kongler. Barna elsker å holde på ved vannet.

Ulendt terreng

Barna går på ulendt terreng, de går over stokker og røtter. De klatrer i trær og små bergskrenter. I naturen får barna motorisk læring og trening i å utfolde seg i uorganisert kreativitet. Viktigst av alt er mestringsfølelsen det gir når barna balanser, klatrer, bestiger og forserer.

Turer i naturen også er positivt for barnets språkutvikling. Gjennom samtaler kommer språket, og ikke minst når vi har så mye konkret å knytte samtalen til som vi har ute. Skogen egner seg også til leker der barna bruker fantasien til å skape egne univers. Det er supert for kreativiteten og språket. Skogen er dessuten den perfekte lekeplass, fordi den har utfordringer til alle aldre.

Like ved veien til bekken finnes det også ei hule. Denne hula kaller vi «Bjørnehula». Her er det mye spennende som skjer. Kanskje bor trollet der inne og av og til finner vi et «trollbrev». Dette er et brev skrevet av trollet til alle barna. Brevet er skrevet på baksiden av et stort barkestykke.

I dag sto denne tekst i trollbrevet: «Hei alle barna på Ekorntreet. Det er så hyggelig at dere kommer og besøker hula mi. Det gleder hjertet mitt å høre så mye barnelatter og glede i skogen. Håper dere snart kommer på besøk igjen. Hilsen trollet».


Øver i bilene

- Vi gleder oss allerede til 17. mai 2021

Melhus skolekorps har hatt drive in-øvelse. Se bildene!

 

Trollvev

Vi har laget mye i skogen også. Vi har laget oss en hytte av stokker og granbar. Vi har laget en fin trollevev som vi kan veve med ved bruk av naturmaterialer. Vi har også laget oss ei naturdisse, den var litt ustødig i starten men vi venner oss raskt til å bruke den.

Området vi har lavvoen har også nærhet til lekeapparater som et dissestativ, noen tuneller og et klatrestativ. Det finnes også ett kjempe fint stort klatretre like ved.

Våren er en fantastisk tid i skogen. Det at vi kan være ute hele dagen gjør oss oppmerksom på alle bevegelser og lyder som finnes her. Vi har et yrende fugleliv og for å få full kontroll har vi lastet ned appen «whatbird». Det er spennende å lytte for å høre om vi kan kjenne igjen noen fugler. Innsekter er det også mange av, de ser vi på og lar dem gå litt i handa vår. Vet vi navnene på alle? Noen må vi kanskje slå opp, men mange vet barna allerede.

Froskeegg

 Vi har hentet oss litt froskeegg, de skal vi følge med på om de blir til rumpetroll. Og vet dere forresten at når rumpetroll klekkes er de vegetarianere, men når de får bein blir di kjøttetende. Når de begynner å få bein skal vi slippe ut dem der de kom ifra for vi tok dem kun for å studere dem litt.

I nabolaget har vi bondegårder og vi blir med jevne mellomrom invitert til Bortistu Tranmæl som er gården til Lars Tranmæl.  Sist uke var det kuslipp på gården og det er stas for ungene å få komme dit å se og ta på dyrene. Nærmiljøet er viktig for oss.  Det at barna får mulighet til å se gårdsdyr og lære litt om hvor maten vår kommer fra.

Undrer seg

Barna ser, undrer seg og lærer mye i løpet av dagen. Så etter at vi har spist maten vår er det godt å legge seg i en sovepose i lavvoen og slappe av litt.


Melhus skolekorps vil gjerne ha med nye musikanter!

Mai er ganske annerledes i år, også for oss i Melhus skolekorps.