KOMMENTAR: To gjedder er fisket opp av Storvatnet på Lundamo, og nå skal tiltak settes i gang for å hindre at rovfisken med det krokodillelignende utseendet skal slå seg til i det populære fiskevannet.

Det kan nemlig være flere enn de to små gjeddene som er fisket opp av Storvatnet, og det gjelder å få hentet opp disse før de gyter neste år, forklarte miljørådgiver Jan Henrik Dahl i Trønderbladet fredag.

Nordens krokodille er naturlig nok upopulær særlig blant ørretfiskere ettersom den fort glefser i seg alt som er av den lokale matfisken. Hos Norsk institutt for naturforskning slår da også en av ekspertene fast at en slik fisk som gjedda faktisk kan være større trussel enn arter vi tradisjonelt tenker på som fremmede.

Men så er det også noen som setter pris på å få ei feit og fin gjedde på kroken, den kan bli hele 18 kilo.

Gjedda ble trolig sluppet ut i trønderske elver allerede på 1500-tallet. Erkebiskop Olav Engelbrektsson skal ha hatt den på menyen, og spredningen har fortsatt også de siste åra, ifølge en rapport fra Norsk institutt for naturforskning (Nina). I Neavassdraget etablerte gjedda seg på 2000-tallet, også i Selbusjøen og i Malvik, og i Bjugn ble den oppdaget i 2014 og har nok funnet seg til rette ettersom det ble fisket mye av gjedde der i 2016, ifølge Nina.

I 2005 kom forbudet mot å sette ut levende fisk. Slik miljøkriminalitet kan gi inntil tre års fengsel. Det er også forbudt å bruke levende fisk som agn. Ved Storvatnet er det nå slått opp en informasjonsplakat fra fylkesmannen, og den forteller på seks språk at det er ulovlig å sette ut fisk.

Hvor godt kjent og forstått det strenge forbudet er blant folk, kan man lure på når man vet at det helt fram til dag er blitt satt ut gjedde i en rekke sjøer, ulovlig. Opp gjennom åra har det også foregått mye lovlig utsetting av ørret, for å sikre bestanden og fisket. Om dette har inspirert noen til å hjelpe gjedda med å spre seg, vet ingen.