Av Bjarne Kråkvik fra Verdal, styremedlem i Pensjonistpartiets fylkeslag i Trøndelag

Svein Otto Nilsen, fylkestingsrepresentant for Pensjonistpartiet i Trøndelag

Ved utgangen av 2017 var det ca 950 000 personer som mottok alderspensjon her i landet. Siden pensjonsreformen i 2011 har stadig flere valgt å ta ut alderspensjon før 67 år. Nav regner med at vi passerer 1 million alderspensjonister i 2021. Det er kun 1 år til kommune- og fylkestingsvalget.

Urettferdighet

Det er på tide at dette valget skal handle om den urettferdighet som landets alderspensjonister blir utsatt for ved de årlige pensjonistoppgjørene. Pensjonistene har gjennom mange år mistet kjøpekraft.

Til grunn for Stortingets vedtak lå det en forutsetning om en reallønnsvekst på 1.5 prosent.

Grunnet 0,75 prosent-regelen har alderspensjonistene fått en kjøpekrafts nedgang fire år på rad. Pensjonistene må snart få tilbake forhandlingsretten på lik linje med arbeidstakerorganisasjonene.

Pensjonistenes forhandlingsrett om regulering av folketrygdens grunnbeløp og pensjoner er erstattet av en drøftingsrett.

Kjøpekraft

Pensjonistene har totalt mistet innflytelse over resultatet.

Avkortningen på 0,75 prosent-regelen må fjernes.

Pensjonister skal og må ha samme lønnsvekst som yrkesaktive. Det er også viktig at avkortningen av grunnpensjonen for gifte og samboere må fjernes helt.

Det er svært viktig at Pensjonistpartiet blir et sterkt parti etter kommune og fylkestingsvalget 2019 med en rekke representanter rundt i det politiske lokaldemokratiet.

I Trøndelag har Pensjonistpartiet et mål om å stille liste i de fleste kommuner samt fylket.

Skal vi lykkes med det, så trenger vi folk som ønsker å være med i denne kampen for pensjonistenes rettferdighet.