Melhus kan få 40 nye boliger på Løvset hvis det planlagte Haugen-feltet ble en realitet, slik Melhus kommune har ønsket seg. Men i vår kom innsigelser fra fylket, fylkesmannen og Statens vegvesen. Etterpå har partene meklet seg fram til en redusert utbygging med bare 12 - 14 boliger. I fylkesutvalget onsdag ble det likevel flertall for dette, ingen god nyhet for de som har håpet på mange nye tomter på Haugen.

I dag får Melhus formannskap meklingsforslaget på bordet, og det vil ikke være noen overraskelse om de velger å bite i det sure eplet og godta at det blir bare 12 – 14 boliger på Haugen i første omgang. For sier Melhus kommune nei til kompromissforslaget, risikerer man at hele prosjektet stopper opp og det ikke blir bygd et eneste nytt hus i boligfeltet. En annen grunn til å takke ja er at det uansett ikke er mulig å få bygd ut hele feltet på ei stund, ettersom det ifølge melhusrådmannens saksframlegg mangler kapasitet på vann og avløp.

Saken er spesiell. Melhuspolitikerne kjemper for en utbygging som er i konflikt med arealplanen de selv faktisk har vedtatt. Når fylke og fylkesmann setter foten ned for lokale vedtak slik det er gjort med Haugen-utbyggingen, skal de ha en god grunn. Her handler det ikke om jordvern, ettersom de 36 dekarene ikke berører dyrkajord. Da innsigelsen mot Haugen-feltet kom fra fylkesutvalget i mars, var hovedbegrunnelsen at man ikke skal øke biltrafikken til og fra Trondheim, det såkalte nullvekstmålet. Men det er neppe mange som tror at 40 nye boliger vil gjøre særlig stor forskjell. Dessuten ligger det planlagte Haugen-feltet 300 meter fra en busstopp, og det er fylket selv som styrer med bussrutene.

Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) innrømte da også onsdag at det var feil å bruke nullvekstmålet som hovedargument. I vår mente forresten fylkesrådmannen at det lokalt ikke var behov for eneboliger.