KOMMENTAR: Vi er inne i en laksesesong som er helt utenom det vanlige. Høye temperaturer og lite nedbør både i mai, juni og så langt i juli har ført til svært lav vannstand i Gaula. Det har gjort det nødvendig med store restriksjoner på fisket i vassdraget.

Laksestarten 1. juni ble preget av en elv som var helt annerledes enn den pleier å være. Det var lite vann i elva og vannet var varmere enn normalt. I midten juni var vannstanden så lav at det ble innført såkalt lettfiske, det vil si restriksjoner på hvilket fiskeutstyr man kan bruke.

Én uke ut i juli var vannstanden så lav at fiskeforvaltningen stoppet alt fiske i øvre del av Gaula og i tre sidevassdrag. Den lave vannstanden tvang fisken til å stå tett samlet i de kulpene som var igjen.

Heldigvis kom det litt regn, slik at fiskeforbudet raskt ble opphevet. Men fortsatt gjelder lettfisket. I tillegg kommer de strenge fiskereglene i Gaula, som regulerer kvoter og krever gjenutsetting. Alt gjort for å forvalte den biologiske ressursen som laksestammen i Gaula er.

Kort fortalt har laksefiskerne i Gaula og andre elver vent seg til at fisket er strengt regulert. Det forekommer selvsagt brudd på reglene, men det virker som det er en forståelse for at dette er nødvendig for at laksestammen skal bestå.

Den lave vannstanden gjør at mer av laksen nå blir stående i fjorden og elvemunningene. Fylkesmannen i Trøndelag vurderer derfor å innføre fiskeforbud i deler av Trondheimsfjorden, og Miljødirektoratet vurderer å kutte i sesongen for sjølaksefisket i Trondheimsfjorden. Men utover det er det få reguleringer av dem som fisker laks i fjorden.

Det er slett ikke ubetydelige mengder som fiskes i fjorden. Fangstberegningene viser at det i fjor ble tatt 132.000 laks i 52 norske lakseelver. Det er fordelt på bortimot 100.000 fiskere. Til sammenligning avlivet 800 sjølaksefiskere nesten 75.000 laks. Den strenge reguleringen i lakseelvene står i sterk kontrast til sjølaksefisket. Det framstår som merkelig at elvefiskerne er underlagt et strengt regime, mens den samme laksen nærmest fritt kan fiskes i fjorden. Fram til 2009 var det frikjøp av garnfiske av laks i Trondheimsfjorden. Det spørs om det ikke er på tide å se på sjølaksefisket på nytt og vurdere strengere restriksjoner.