KOMMENTAR: Det sies at vi nordmenn prater mye mer om været enn i andre land. Da må denne sommeren sette ny verdensrekord i værprat, for sommerværet har vært den store nyheten i Norge i flere måneder. Men det er faktisk grunn til å prate om været nå.

Vanligvis er værpraten preget av klager på kulde eller mye regn. Nå er det varme og tørke som plager oss. Mai var rekordvarm og tørr, og i store deler av Sør-Norge er det nå ekstremt tørt. Dette er en situasjon som er uvant for oss nordmenn. Lite nedbør gjør at fôravlingene slår feil og det blir stor mangel på dyrefôr. Mange bønder fortviler, de må sende dyra til slakting og taper store penger. Så er det skogbrannene som herjer i Sør-Norge. Den siste uken har det vært mellom 250 og 300 skogbranner i Sør-Norge, og det ser ikke ut til at situasjonen vil endre seg med det første. Det er ekstremt tørt, det er en dårlig kombinasjon med tordenvær og lynnedslag.

Alle brannene fører til en rekke tiltak som er uvanlig i Norge. Heimevernet er satt inn for å avlaste slitne brannmannskaper. Antallet skogbrannhelikoptre er økt først til 12, så til 16 og nå til 22. I tillegg er EUs vannbombefly i beredskap for å kunne hjelpe til med slokkingen av brannene i Sør-Norge.

Denne sommeren har også vi i Gauldalen måtte innrette oss etter nye tilstander. I slutten av mai innførte brannsjefen forbud mot åpen ild, og dermed var det mange gauldalinger som ikke kunne grille slik de ønsket. Vi slapp heldigvis unna skogbranner. I dag forteller vi om at det er vannmangel på Hølonda. Brønnen som forsyner kirka med vann har gått tom, og kirka og gravplassen står uten vannforsyning. Kommunen har kjørt en vannhenger til kirka, men situasjonen er selvsagt ikke ideell.

Ironisk nok har vi også opplevd styrtregn og flom. På Kotsøy og Bjørgen gikk to bekker over sine bredder, det førte til skader på både veier, bolighus og hager.

Men kanskje er det ikke ironisk likevel. Klimaendringene fører visstnok både til mer nedbør og mer tørke. Så det er vel bare å venne seg til mer ekstremvær også her i Norge.