KOMMENTAR: Nok en gang stormer det rundt Frps Sylvi Listhaug. Bakgrunnen var et innlegg Listhaug publiserte på Facebook etter at 60 beboere ved St. Halvardshjemmet i Oslo nylig flyttet til et mer moderne sykehjem med enkeltrom og private bad. «Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug på Facebook.

Problemet er at Listhaugs påstander slett ikke stemmer. Innlegget fikk Aftenposten, VG, Dagsavisen, Nationen og Stavanger Aftenblad (+) til å ta et kraftfullt oppgjør med Listhaug på lederplass. Dagsavisen mener Listhaug med viten og vilje lyver på Facebook. Avisen skriver at det er Listhaug som ikke eier skam, og at hun «fyrer oppunder et allerede glødende hat».

Ikke overraskende avviser Listhaug kritikken fra avisene. Hun fastholder at det hun har skrevet er riktig, og at «dette er ikke første gang anklager og merkelige påstander kommer i min retning fra norske medier, kommentatorer og andre forståsegpåere». Vi har dermed en ny situasjon i Norge, med politikere som ikke lar seg påvirke av fakta. Dette har vi lenge sett i mange andre land, der politikerne slenger ut påstander som fyrer opp en allerede betent debatt.

I Norge har vi de siste tiårene hatt relativt nøytrale medier, som har stilt politikerne til veggs dersom de har kommet med usannheter. Men nå har mediene mistet deler av sin makt. Politikere og andre kan snakke direkte til velgerne gjennom Facebook og andre kanaler. På mange måter er dette bra, men problemet er når direktekanalen brukes til å spre desinformasjon. De store avisene kan kritisere Listhaug så mye de vil, men for Listhaug er ikke det negativt. Hun snakker til en helt annen del av folket. Hun kan dermed ignorere den kritikken som kommer, og fortsette å snakke direkte til «menigheten».

Hvis dette brer om seg er det svært uheldig, kanskje til og med farlig. Den offentlige debatten i Norge har vært preget av fakta og gjensidig respekt. Listhaugs mange uttalelser står i grell kontrast til dette.