Skrevet av: Nils Magne Røstum, leder i Mental Helse Melhus

Når Mental Helse fyller 40 år i år, er det god grunn til å reflektere over hvordan psykisk uhelse oppfattes i samfunnet. Mye har blitt bedre, og synet på vår mentale helse har bedret seg betraktelig de siste tiårene. Idag er det mulig å prate om ting som før var nærmest utenkelig. Vi kan betro oss til kolleger om nedstemthet eller angst uten å risikere sosiale sanksjoner. Dette er resultatet av at mange aktører i samfunnet har arbeidet for åpenhet i lang tid. Mental Helse har stått langt fremme i denne viktige kampen, og kommer til å stå der de neste 40 år.

Nils Magne Røstum, leder i Mental Helse Melhus

Når det er sagt er fortsatt psykisk helse underprioritert i helsevesenet. Du skal ofte være heldig for å få tilgang på en psykolog når du trenger det, med mindre du har godt med penger. Dermed opprettholdes et uheldig klasseskille som bare bidrar til å forsterke skammen som fortsatt er knyttet til psykisk uhelse. Og skulle du ønske annen form for terapi enn psykolog, så får du liten hjelp av det offentlige. Terapien er fortsatt underlagt et slags underlig monopol.

Depresjon, angst og spiseforstyrrelser øker blant unge. Prestasjonssamfunnet skaper stadig nye utfordringer for sårbare sinn, og dessverre har ikke samfunnet forberedt god nok hjelp. En forbausende stor andel av de oppvoksende generasjoner har utfordringer som vi ennå ikke klarer å hjelpe dem med. Det samme gjelder eldregenerasjonen, der særlig depresjoner reduserer livskvaliteten til svært mange. Heller ikke her har vi tilstrekkelig hjelp på plass. Verken terapi-tilbud eller sykepleier-kompetansen har holdt tritt med utviklingen.

En fellesnevner for utfordringene knyttet til unge og eldre er helsevesenet og samfunnets metode når vi forsøker å hjelpe dem. I mangel av terapeutisk hjelp, kompetanse og helhetlige tilbud har medisiner blitt den store Løsningen. For å si det litt enkelt så har menneskelig kontakt blitt erstattet med piller. Dette er en trend vi har sett lenge, og som griper om seg i hele det psykiske helsevernet. Til og med behandlingen av tunge psykiske lidelser foregår først og fremst gjennom medisiner. Det psykiske helsevernet henger dessverre igjen i forrige århundre.

Dette er en av mange årsaker til at Mental Helse fortsatt har en viktig rolle å spille på vegne av pasienter, brukere og pårørende over hele landet. Vi har utrettet mye på 40 år. Psykisk helse er på full fart inn i skolen, slik at åpenheten og bevisstheten kan styrkes. Bruken av tvang er under stadig kritikk og evaluering. Psykisk helse er en del av den offentlige samtalen. Eldres psykiske helse blir tatt mer på alvor.

Dette er noen få eksempler på saker som Mental Helse har bidratt til å kjempe frem gjennom fire tiår. Men vårt arbeid har bare så vidt startet. De neste fire tiårene skal vi sørge for større åpenhet. Vi skal sørge for god, helhetlig behandling og oppfølging for dem som ønsker det. Vi skal bidra til at samtaleterapi blir tilgjengelig også for dem som ikke er velstående. Og vi skal bidra til at helsevesenet erstatter medisiner med kompetanse og profesjonell metodikk.

Vi nærmer oss sommerferie. For dem som er ensomme er det en av årets vanskeligste perioder. La oss alle prøve å bli flinkere til å se medmenneskene rundt oss. Kanskje er det en i nabolaget ditt som trenger et «hei» eller en liten prat. Kanskje kan vi alle driste oss til å invitere noen på en kaffe. Vårt aller viktigste arbeid består i å skape et mer menneskelig samfunn, et raust samfunn som tar vare på dem som ikke har det så enkelt.

God sommer fra

Mental Helse Melhus!