KOMMENTAR: I hele vinter har snøscootersaken rullet og gått. Selv om både Melhus og Midtre Gauldal har svært mange scooterløyver sammenlignet med andre kommuner, er det misnøye blant scooterfolket. Statens naturoppsyn har hatt flere kontroller, det har resultert i mange bøter for ureglementert scooterkjøring. Også hytteeiere er misfornøyde, de mener strenge regler gjør at de ikke får kjørt så mye de vil til hytta si.

Det er nok mange som kunne tenkt seg å få kjøre så mye snøscooter de vil. Veien dit er lang, og det har heller ikke kommunene anledning til å tillate. Dette er det motorferdselsloven som regulerer, og den har som utgangspunkt at all motorisert ferdsel i utmark og vassdrag er forbudt. Endringer i regelverket i 2015 gjør at kommunene kan legge ut snøskuterløyper for kjøring på vinterføre, men dette har verken Melhus eller Midtre Gauldal gjort.

Men kommunene kan gi dispensasjoner fra scooterforbudet. I Melhus kan hytteeiere få dispensasjon for transport av bagasje til hytta om avstanden fra brøytet bilvei til hytta er minst 2,5 kilometer. Her er det imidlertid et tak på ti turer per sesong. Dette kan nå bli hevet til 15 turer per sesong.

Mange har engasjert seg for å få endret noe de opplever som en negativt. Det er mobilisert til underskriftskampanjer, scooterkjørere har vært svært synlige på politiske møter, aktive på sosiale media og de har stilt opp i avisartikler. Nå kan det se ut som de når fram, i alle fall delvis.

Uansett hva man måtte mene om snøscooterkjøring, så er det fint å se at folkelig engasjement får følger. Kommunen er til for sine innbyggere, ikke motsatt.