Leserinnlegg skrevet av Hans Lieng, fylkesleder, Utdanningsforbundet Sør-Trøndelag

Barnehageansatte har for barnas beste ropt høyt gjennom å fortelle sine hverdagshistorier. Nylig fikk de støtte fra 27.000 foreldre, som har skrevet under på et opprop der de støtter kravet om full bemanning hele dagen i barnehagen. Økt pedagogtetthet er allerede vedtatt. Nå er det bemanningsnormen som står for tur.

Barnekonvensjonen sier i artikkel 3 at ved alle handlinger som berører barn skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

Å ta et hensyn til barnets beste i denne saken vil være å sikre en god bemanning til hver barnegruppe gjennom hele åpningstiden i barnehagen. Det vil si en mer offensiv bemanning enn det som ligger i høringen til regjeringa. Deres forslag er at det skal være minimum en voksen per tre barn under tre år, og en voksen per seks barn over tre år. Problemet er ikke forholdstallene. I praksis vil ikke normen være oppfylt store deler av dagen, fordi åpningstiden i barnehagen ofte er ni timer eller lengre.

Barnehagelærere vet at det gjennom dagen oppstår perioder som er mer sårbare for flere barn. Overgangssituasjonen mellom hjem og barnehage – morgen og ettermiddag - kan være en av disse. Med dagens bemanning i barnehagen, kan det komme 15 barn - og kanskje flere - før ansatt nummer to starter sin arbeidsdag. Da blir det vanskelig å gi små barn en trygg og forutsigbar start på dagen. Og husk, personalet skal hele dagen legge til rette for lek og læring, de skal forebygge mobbing og de skal se alle slik at ingen blir utestengt. Samtidig skal de sørge for grunnleggende behov som bleieskift og matservering, og ikke minst skape trygghet både i barnehagen og ute på tur.

Bemanningsnormen skal hindre store forskjeller og sikre barna forutsigbare rammer. Barnehagens personale er den største garantien for et godt barnehagetilbud. Utdanningsforbundet mener det er en selvfølge at reglene for bemanning skal gjelde under hele åpningstiden. Det bør heller ikke være adgang til dispensasjoner. Stortingspolitikerne avgjør saken i slutten av mai. Vi forventer at de har lyttet til opprøret!