Kronikk skrevet av ordfører Sivert Moen

Varaordfører Harald Rognes stilte i kommunestyret en rekke spørsmål rundt prosjektet Støren Sør. Jeg er glad for all debatt rundt prosjektet, det bidrar til å sikre at vi får godt vurderte og riktige beslutninger. Prosjektet er viktig for framtida for Midtre Gauldal. Hensikten med Støren Sør er å legge til rette for utvikling av næringsliv og arbeidsplasser for hele kommunen vår. Vi vil være først til framtida og lage den nye bydelen Støren Sør, med helhetlig attraktivitet for både næringsliv og boligutvikling.

I flere år har regionale politikere ment at det meste av utvikling i Trøndelag vil skje i aksen Orkdal-Steinkjer. Rognes forteller Trønderbladet at han oppdaget dette på et felles formannskapsmøte i vinter. Det var på tide at han fikk det med seg. Denne prioriteringen er en av grunnene til at prosjektet Støren Sør er så viktig. Vi som bor utenfor aksen risikerer å bli glemt, både av næringslivet og regionale myndigheter. Norsk Kylling har tatt beslutningen om å flytte slakteriet ut av kommunen vår. Om vi ikke gjør oss attraktive for nytt næringsliv og boligutvikling risikerer vi en kraftig nedgang i innbyggertallet. Det haster å få tatt nødvendige beslutninger i kommunestyret, for det tar tid å få bedrifter til å etablere seg på et nytt næringsareal og det tar tid å etablere og bygge ut nye boligfelt.

På den andre siden vet vi at det kommer en ny E6 mellom Trondheim og Støren, som vil gi en mye kortere reisetid til byen. Store veiprosjekter fører med seg en enorm utvikling, med et sterkere næringsliv og flere innbyggere. Det er bare å se til Skaun, Hitra/Frøya og Orkdal. I Trondheimsregionen er det mangel på gode næringsarealer for bedrifter som trenger mye plass. I byen føres det en sterk fortettingspolitikk som gjør det stadig vanskeligere å finne enebolig med hage til en pris folk har råd til å betale. Summen av alt dette er at Midtre Gauldal har en historisk mulighet til å ta en større del av veksten i Trondheimsregionen. Men det krever at vi satser.

I dag bor det ca. 2.300 mennesker i tettstedet Støren. Hvis E6 gir et like stort løft for oss som den nye E39 mellom Klett og Orkanger har gitt for Skaun, kan antall innbyggere i Støren bli doblet. Hvor skal alle disse innbyggerne bo, om vi ikke legger til rette for den nye bydelen Støren Sør?

Rognes er bekymret for at utbyggingen av området vil medføre store utlegg for kommunen. Det er bra han er opptatt av kommunens finanser, det er jeg også. Det er derfor dette arbeidet bør organiseres i et eget utviklingsselskap. Alle som ønsker å bygge på området, enten det er til bolig eller næring, må være med å betale for utvikling av arealene og utbyggingen av vei, vann og avløp. Kommunen skal ikke betale regningen, den skal betales av de som velger å flytte til disse nye områdene. Støren Sør blir et godt, rimelig og etterspurt alternativ i Trondheimregionen.

Rognes mener Støren Sør ikke passer for alle bedrifter. Det har han helt rett i. Derfor trenger vi å ha mye forskjellig areal ferdig regulert for næringslivet, med ulik størrelse og ulik beliggenhet. Han vet naturligvis at dette er noe administrasjonen og politikerne i kommunen jobber med akkurat nå. Jeg ser frem til å få hans innspill og forslag til hvordan vi kan gjøre kommunen vår mest mulig attraktiv for nye bedrifter.

Midtre Gauldal har en gyllen mulighet til å bli næringskommunen sør for Trondheim. Støren Sør vil bli en ny bydel, i et område med flott natur og med helhetlig attraktivitet for både nytt næringsliv og nye familier. Gjennom god planlegging og riktig gjennomføring skal vi lykkes. Det vil sikre arbeid, bosetting og velferd til alle innbyggere i hele kommunen vår i all overskuelig framtid. Det kommer ikke av seg selv. Det vil kreve hardt arbeid og satsing fra kommunen. Vi må forvente at alle bidrar til laget som jobber for framtida til kommunen vår. Det holder ikke å tegne vegen til Støren Sør, den må bygges. Å snu halvvegs gir ingen resultater. Man kommer ikke i mål før man har fullført, så stå på.

Ordfører Sivert Moen Foto: Gunn Heidi Nakrem