KOMMENTAR: Tirsdag blir det avgjort om Høyre/Frp/Venstre-regjeringen blir sittende, eller om vi får en regjeringskrise. Bakgrunnen for den betente situasjonen er at justisminister Sylvi Listhaug kom med et Facebook-innlegg med et bilde av al-Shabaab-krigere og en tekst der hun hevdet at Arbeiderpartiet setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet.

Dette skapte trøbbel av flere grunner. For det første er teksten dypt misvisende, selvfølgelig setter verken Ap (eller alle de andre partiene som stemte imot Frp og Høyre i denne saken) terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. For det andre var timingen helt elendig. Facebook-posten kom samtidig som mange AUF-ere var på kino og så den nye Utøya-filmen og dermed hadde terrorhandlingene friskt i minnet. For det tredje tok det utrolig lang tid før statsministeren og etter hvert justisministeren innså alvoret. Unnskyldningen Listhaug kom med i Stortinget måtte trekkes ut av henne.

Men det aller viktigste er at verken justisministeren eller Frp ser ut til å forstå hva som var så ille med Facebook-posten. Listhaug skrev altså at Ap setter terroristers rettigheter foran nasjonens sikkerhet. Med det bidrar hun til å fyre opp under det Ap-hatet som faktisk finnes i store undergrupper av befolkningen. Det var nettopp dette hatet som fikk så fryktelige utslag på Utøya 22. juli. Det er dermed ganske farlig det Listhaug holder på med, og det blir ekstra ille fordi hun er justisminister.

Det er imidlertid ingen klare regjeringsalternativer til den Høyre-ledede regjeringen. Det er dessuten bare noen måneder siden valget, der KrF gikk til valg på Erna Solberg som statsminister. Da sitter det langt inne å sørge for at denne regjeringen må gå av, selv om partiet har store problemer med Listhaug. Det er det som kan redde regjeringen fra å unngå mistillit.