Leserinnlegg skrevet av Oddrun Berntsen

Ifølge forurensningsloven § 27 er kommunene pliktig til å ta hånd om husholdningsavfall fra private boliger, hytter og fritidsboliger.

Husholdningsavfall fra fritidsbebyggelse skal sorteres i den utstrekning kommunen bestemmer. Tolker det dit hen at det er opp til hver enkelt kommune hvordan dette skal løses. Hytteeiere er pliktig til å ta med sitt avfall fra hytter og fraktet dette selv til rette plass eller anlegg. Forurensningsmyndighet kan innføre ordninger for sortering av avfall og det skal baseres på en samlet vurdering av kostnader dette vil innebære i forhold til de miljøfordeler som oppnås.

Når det gjelder hytterenovasjonsavgiften, bør en se på hva det faktisk koster å ta hånd om hytteavfallet.

Innbyggerne betaler

I dag er hver husstand pliktig til å ha pose for plastavfall og to oppsamlingsbeholdere, dunker, for papir og restavfall tilknyttet sin boenhet. Dette betaler innbyggere i Melhus for. Annet avfall som ikke hører inn under her skal fraktes til nærmeste gjenvinningsanlegg som igjen hver enkelt må betale for. Dette er utenom renovasjonsavgiften.

Jeg oppfatter det slik at Melhus kommune sitt tiltak er rettet mot håndtering av restavfall fra hyttene.

Ekstra tur

Plassering av denne containeren fører til at jeg, etter hyttetur, må bruke bilen en ekstra tur for levering av restavfall i stedet for å dra hjem og legge dette i egen restavfallsdunk. Dette er ikke miljøvennlig! Om det skal være containere, bør disse være plassert så nære hytteområder som mulig for å spare miljøet og for å være lettere tilgjengelig for hytteeiere. Synes prisen på hytterenovasjon er meget høy i forhold til bruken av hytta. Melhus kommune har begrenset hytteeierens tilgang til hytten gjennom kun å få lov til å kjøre 10 turer med snøscooter på vinteren hvor det ikke er fremkommelighet med bil.

Ikke inntektskilde

Hytterenovasjonavgiften skal ikke være en inntektskilde til kommunen. Overskuddet av hytterenovasjonsavgiften skal tilbakebetales til hytteeiere. Melhus kommune sin oppgave må være å ta hånd om hytteavfall og legge til rette for at hytteeiere skal levere sitt avfall på riktig sted, på riktig måte.

Ser ingen problem med å kaste restavfall fra hytta i restavfalldunken hjemme verken for miljøet eller det økonomiske. Kan ikke forstå at det er mulig å produsere restavfall på hytta samtidig som man er hjemme.

Avfallshåndtering i Melhus kommune kan etter min mening løses på en bedre miljømessig, økonomisk og brukervennlig måte for hytteeiere enn det som er fremlagt i dag.