Leserinnlegg skrevet av Olav Sand, Soknedal

En dagstur med hytta som utgangspunkt på sommertid, eller på høsten med alle de flotte fargene kan ikke beskrives, det må oppleves. En skitur på snøhvite vidder er kanskje en av de flotteste opplevelsene. Silkeføre, sol og kun ett skispor gir en grøssing i kroppen som er å anbefale.

Ved begrenset tillatelse til bruk av egen fritidsbolig vil en tro at disse avgiftene blir redusert deretter. Eksempelvis vil vel renovasjonsavgift og spesielt feieavgift bli veldig lav da det blir lite behov for fyring. Som kjent er det ikke behov for å fyre så mye på sommers tid. Det kommer til å bli minimalt med sot. Avgiftene burde bli så lave at det nesten ikke kan lønne seg å sende ut regninger.

Ser at høyrepolitikere i Melhus mener at saken omkring scooterløyver har kommet helt på villspor og ut av alle proporsjoner. De mener tydeligvis at skal du på hytta på vinters tid, må de små barna og også de eldre som ikke har så store skiferdigheter, måtte sitte igjen hjemme. Eller har jeg misforstått. Mener kanskje kommunen de kan tre til å passe på de små mens de voksne drar på hytta... De ser seg kanskje råd til det gjennom innkreving av alle typer avgifter som er mulig. Men, når snøen forsvinner, slipper de jo å passe på dem, da får de jo lov til å sitte på i bilen helt fram.

Ser også at de samme høyrepolitikerne i Melhus er opptatt av faren for dårlig samarbeidsklima mellom Melhus og Midtre Gauldal kommune. Som politiker ville jeg muligens være mer opptatt av å etterstrebe ett godt klima mellom meg som politiker og innbyggerne jeg skal tilrettelegge for.

Er klar over at renovasjon og feieavgift er et lovpålagt krav gjennom sentral forskrift. Har også forståelse for at disse avgiftene kommer til anvendelse i store hytteområder (hyttebyer) der det er opparbeidet vei, vann og kloakk, samt framlagt strøm. Og hvor vei blir vedlikeholdt og brøyter for snø av andre enn hytteeierne året rundt. I tillegg får de oppkjørt løyper på kryss og tvers. Har liten forståelse for at samme regler skal bli anvendt på seterbuer og eller på hytter som ligger langt til fjells. Jeg ville nok før jeg innførte disse avgiftene, prøvd å tilrettelegge slik at hytteeierne gis adgang til å benytte sin egen hytte uten begrensninger av stat og kommune.

Synes politikerne i Midtre Gauldal kommune gjør det riktig når de venter med å innføre disse avgiftene. Håper selvfølgelig at de aldri blir innført.

Skal en oppnå forståelse og respekt for et regelverk, bør det kanskje være utarbeidet og tilrettelagt på en slik måte at de aller fleste føler seg hørt, tilfredsstilt og respektert.

Det er nok mange som har meninger om bruk av snøscooter. Men dersom vi kjører med scooter på en setervei hvor biler kjører fram og tilbake hele sommeren uten begrensning, så må det være vanskelig å finne saklige argumenter for å begrense tilgangen på vinters tid.

Håper alle kommer seg på hytta i påska. God påske til alle!