Kommentar: Denne uka var det møte i fylkesutvalget i Trøndelag. De 15 fremste fylkespolitikerne møttes, og partiene Ap, SV, KrF, MDG og Venstre sto bak et vedtak som er svært uheldig for Melhus. De sørget for at Trøndelag fylkeskommune kommer med en innsigelse til reguleringsplanen for boligfeltet Haugen på Løvset. Begrunnelsen er todelt: Fylkespolitikerne mener «konfliktfylte arealdisponeringer må drøftes og avklares i kommunedelplanen og ikke som enkeltstående reguleringsplaner», og at «det er viktig med samordnet bolig-, areal og transportplanlegging spesielt i områder nært Trondheim som kan utfordre 0-vekstmålet».

Det er det siste punktet om nullvekstmålet som er spesielt problematisk. Nullvekstmålet går på at biltrafikken til Trondheim og i byen ikke skal vokse. Det er vanskelig å få til når det flytter flere folk til både Trondheim og kommunene rundt. Med sitt vedtak sier fylkespolitikerne at det ikke bør bygges boliger hvis de ikke ligger i umiddelbar nærhet til kollektivknutepunkt. For vår del vil det si Melhus sentrum. Fra før er det sterke begrensninger på å bygge boliger på dyrkamark, nå kommer det altså også et krav om at boligene ikke skal føre til økt biltrafikk til Trondheim. I sum gjør disse kravene at det knapt kan utvikles nye boligområder i Melhus. Hvis man skal være konsekvente betyr det at boligutviklere også i Skaun, Malvik og Klæbu vil få trøbbel.

Blant politikerne i Melhus ble det stor oppstandelse over fylkesutvalgets vedtak. Både Ap, SV og Venstre kom med ramsalt kritikk av sine egne fylkespolitikere. En kunne kanskje tenkt seg at denne kritikken kom FØR fylkesutvalget behandlet saken. Uansett er nok ikke siste ordet sagt i denne saken. Melhus kommune vil ikke gi seg, og den kan havne på statsrådens bord.

Nye Trøndelag fylke har fått en trang start. Først hisset de på seg mange i distriktene med planlagte kutt i kollektivtrafikken. Det ble heldigvis stoppet. Men nå har de også lagt seg ut med nabokommunene til Trondheim. By og land har ikke gått hand i hand så langt.