KOMMENTAR: De siste ukene har det vært mye debatt om snøscooterkjøring i Melhus. Noen synes reglene er for strenge, mens andre mener scooterkjøring i fjellet er en uting som må begrenses.

Det er spesielt reglene om kjøring til egen hytte som er omstridt. Reglene sier at man kan få kjøre snøscooter til hytta dersom den ligger minst 2,5 km fra brøytet vei og det ikke finnes noen som driver leiekjøring i området. Og her er det som er omstridt akkurat nå: Hytteeierne kan maks få kjøre ti turer til hytta per år.

Jeg vet ikke begrunnelsen for at det er satt et tak på ti turer. Kanskje ønsker kommunen å begrense scooterkjøringen og tenkte at ti turer til hytta får holde? Ti turer til hytta i løpet av seks måneders vintersesong er ikke spesielt mye. Det er heller ikke så enkelt med leiekjøring som man kan få inntrykk av i kommunens regler. Det høres merkelig ut at kommunen anerkjenner behovet for scooterkjøring, men setter begrensning på hvor mange ganger du kan dra på hytta. I mitt hode er det noe den enkelte bør få bestemme selv.

Det som folk ikke kan bestemme selv, er at de skal få kjøre hvor de vil og når de vil. Statens naturoppsyn og politiet har vært på mange scooterkontroller i Melhus den siste tiden, senest sist helg. På hver eneste kontroll er det noen som blir tatt for å ha brutt reglene. Det er utrolig provoserende at noen tar seg til rette på denne måten. Det virker som om det er en del som mener det er deres rett til å kjøre scooter akkurat som det passer dem selv. Slik er det ikke. Om det er hytteeiere som kjører ulovlig er lite sannsynlig, men det er uansett ødeleggende for alle de andre som faktisk følger reglene.

For som det står i det siste punktet i kommunens retningslinjer for bruk av snøscooter fra 2018-2022: «Dersom det i 5-årsperioden avdekkes mye ulovlig kjøring, vil kommunen vurdere retningslinjene på nytt.»