Leserinnlegg skrevet av pårørendegruppa ved Singsås bo- og dagsenter

I kommunestyret den 14.12.17 ble saken utsatt, og de vedtok at omstillingen av tjenestetilbudet ved Singsås bo – og dagsenter skulle utredes ytterligere.

Rådmannens stab mener tydeligvis at dette er gjort.

I saksframlegget står:

Innholdet i saken er forankret i mål og strategier i kommuneplanens sammfunnsdel:

Mål: Folk i Midtre Gauldal får gode helse- og omsorgstjenester.

Skal realiseres ved å utnytte muligheter og ressurser som finnes i tilknytning til nærmiljø og nettverk gjennom næromsorg.

Saken er også forankret i pleie og omsorgsplanen «egenmestring og trygghet».

Pårørendegruppa mener at den nye utredningen ser lik ut som den forrige. Den mangler medisinsk fagkompetanse (kommunelegene), det er ingen økonomisk gevinst og det er ulikt tilbud til våre eldre.

Alle beboere på våre virksomheter skal ha de samme rettigheter og trygghet, samme hvor de bor.

Etter omlegginga som nå foreslåes, vil ansatte ved Singsås betjene 3,47 beboer pr. ansatt, Soknedal bo- og dagsenter 2 beboere og Støren bo-og dagsenter 2,26 beboere pr. ansatt. Hvor er likheten?

Fra 2002 og til i dag er antall sykehjemsplasser på Støren redusert fra 76 til 60. Hvorfor ikke nedbemanning der?

Singsås er den billigste virksomheten å drive idag. Kommunen får ca. kr. 800000 i husleieinntekter, som vil falle bort når ingen vil bo der pga. utrygghet. Da har kommunen nok et tomt bygg. Det vil lette presset på Støren bo- og dagsenter betraktelig hvis Singsås får bestå som idag. Da kan eldre på Støren få botilbud i bygda si, istedet for å flytte et annet sted som noen har måttet gjøre idag, fordi det ikke er plass på Støren.

På Singsås bo- og dagsenter er det i dag nattevakta som foretar alt renhold av fellesrom; stue, spiserom, aktivitetsrom, korridorer, flere wc, trapper og kjøkken. Dette blir en ekstra kostnad med innleid hjelp. Nattevakta hjelper morgenfuglene med bading og de lager frokosten.

Det må også innvesteres i nytt låssystem. Det er sagt at hjemmesykepleien skal innom Singsås minimum 3 ganger pr. natt. Det vil bli store utgifter til bil/kjøring på hjemmesykepleien som skal betjene de 15 beboerne, pluss de som bor i trygdeboligene. Nattevakta på Singsås er hjelpepleiere, hjemmesykepleien består av sykepleiere med høyere lønn.

På møte med beboere og pårørende på Singsås 14. februar, sa enhetsleder at alle får den plassen de har behov for, enten på Støren eller Singsås. Møtet ble startet med å vise at andelen eldre over 80 år øker drastisk i kommunen de neste 20 åra. YES, da starter vi med å ordne så mange må søke seg til Støren pga utrygghet.

Men vi vet at det ikke er nok plasser på Støren. En beboer på Singsås søkte om plass på Støren før jul, men har enda ikke fått plass.

Det sies at med den nye avdelinga, HELE 8 hybler og 4 leiligheter, som skal åpne i april, blir det bedre med plass. Kommunen skal nå også kunne ta imot de utskrivingsklare pasientene fra St. Olavs, pasienter som kommunen betalte over 1 million kroner for i 2017.

Ved siste branntilsyn 01.11.17 ble det opplyst at det idag er 15 beboere ved virksomheten som alle har behov for assistanse ved rømning.

Enhetslederen viste på møtet hvor greit det gikk på brannøvelse som ble avholdt holdt på Singsås bo-og dagsenter 05.12.17.

Beboerne var kjent med at øvelse skulle avholdes, og det var betjening til stede!!! Det tok kort tid til alle var i sikker sone, men det tok 18 minutter til alarmen ble avstilt av brannvesenet.

Men, hva om alle hadde ligget i sengene sine og alt ble mørkt? Hvem tør tenke på konsekvensene?

Ifølge ROS-analysen (risiko- og sårbarhetsanalysen) ser vi at det kommer mange tilleggskostnader, det blir ingen innsparing. Vi ser også at det er stor sannsynlighet og store konsekvenser for beboerne hvis noe av dette skulle inntreffe.

Pårørendegruppa vurderer å koble inn høyere myndigheter og pasientombudet hvis ikke nattevakta beholdes på Singsås bo- og dagsenter.

Vi som pårørendegruppe finner det kritikkverdig at ledelsen av kommunens omsorgstilbud varsler endringer ved Singsås bo- og dagsenter i april 2018 med blant annet fjerning av nattevakt og flytting av beboere, uten å presentere en klar plan og tidsfrist for når et alternativt alarmsystem er på plass eller om det er plasser ledig for dem som må flytte til Støren.