Leserinnlegg skrevet av Line Fjørstad, leder i Grønn Ungdom Trøndelag

Oljebransjen er vår mest forurensende næring: Faktisk gjør den oss til verdens 7. største eksportør av klimagasser. Det hindrer ikke regjeringen i å investere nye milliarder i olja hvert eneste år.

Det siste verden trenger er politikere som jobber for å holde liv i oljenæringen. FNs klimapanel anslår at rundt 80% av verdens kjente fossile ressurser må bli liggende i bakken om vi skal ha sjans til å begrense temperaturstigningen.

Verden er enig om å fase ut fossil energi, og det synes: Mens fossilindustrien i mange land sliter med investeringskutt og oppsigelser, blir fornybart billigere og mer lønnsomt.

Vi må ikke undervurdere politikernes mulighet til å stake ut kursen i næringslivet. Grunnen til at land som Danmark og Sverige har store fornybar-industrier, er at politikerne har lagt til rette for det.

Her i Norge gjør vi det motsatte. Ved å stille opp som garantist for oljeselskapene, gjør vi fossilindustrien uforholdsmessig lukrativ, og andre bransjer får relativt sett dårligere vilkår.