Leserinnlegg skrevet av Tomas Iver Hallem, fylkesvaraordfører (Sp)

Som nyvalgt fylkesvaraordfører har jeg allerede fått anledning til å delta på flere arrangement i Nidarosdomen. Sist høst fikk jeg delta på hovedmarkeringen av reformasjonen. I anledning dagen var vår nasjonalhelligdom en fantastisk ramme for begivenheten.

Vi fikk oppleve en lyssatt domkirke som viste oss mange av sine arkitektoniske detaljer som normalt ligger skjult i mørke.

Kort oppsummert kan man kanskje si at Nidarosdomen og dannelsen av Norge som selvstendig stat på tidlig 1800-tall, delte historie og dermed hørte sammen, noe som har holdt seg fram til i dag.

Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider fyller 150 år den 19. juli 2019.

Lys i Nidarosdomen er det store jubileumsprosjekt og de ønsker at Nidarosdomen med sin kulturhistorie, sine kunstverk og sin nasjonale betydning skal synliggjøres med ny belysning.

Dagens belysning er dårlig og gammeldags og den eksisterende innvendige belysningen i Nidarosdomen er fra 1960-tallet. Etter den tid er det tilført ekstra belysning i form av spotlights og annen tilfeldig belysning. Den eksisterende lyssettingen tar først og fremst hensyn til at publikum skal kunne lese en tekst i en salmebok. Den eksisterende belysningen gir ingenting til arkitekturen og relieffer, detaljer er jevnt lyssatt uten skygge og fremstår som flate og utydelige.

Ny lyssetting er kostbart og det ble derfor i gang satt et spleiselag for å finansiere ny belysningen. Regjeringen har allerede bidratt med 10 millioner kroner og Sparebank 1 SMN har tatt initiativ til å gi en gave til prosjektet. Dessuten har Nordenfjelske Bykreditts Stiftelse og Thomas Angells stiftelse også gitt betydelige beløp. Men flere private og offentlige givere må være med på spleiselaget hvis vi skal komme i mål!