Leserinnlegg skrevet av  Julie Grell, veterinær og faglig rådgiver, Dyrevernalliansen og Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver, Dyrevernalliansen

Med en rase som er avlet for ekstrem vekst, står velferdsproblemene til kyllinger i kø.

Friskere

Dyrevernalliansen inngikk derfor et samarbeid med Rema 1000 og deres produsent Norsk kylling, om skifte til en ny og friskere kylling. Den nye kyllingtypen Hubbard JA 787 skal erstatte Ross 308 i Norsk Kyllings produksjon.

Kyllingrasen Ross 308 som brukes av resten av norsk landbruk i dag, har alvorlige helseproblemer. Ross er avlet til å ha abnormt rask vekst – så rask at de unge kyllingene får smertefulle beinproblemer og hjerteproblemer som konsekvens.

Den nye rasen Hubbard, vokser langsommere og har en sunnere og mer naturlig kroppsbygning enn Ross.

Norsk Kylling

Norsk Kylling, som produserer kyllingen for Rema 1000 under merkevarenavnet Solvinge, er den første store konvensjonelle aktøren i Norge som går over til en sunnere og mer langsomt voksende kyllingtype. Dette gjør de etter rådgivning fra Dyrevernalliansen.

Samarbeidet mellom Norsk Kylling og Dyrevernalliansen har allerede fått ringvirkninger. Blant annet har det blitt større fokus på dyrevelferd også hos konkurrentene.

Flere produsenter har innført miljøberiking av ulik grad, eller jobber med å komme i gang med det. Vi håper at flere nå også vil følge Norsk kylling og gå over til en friskere kyllingrase.

Vi i Dyrevernalliansen oppfordrer først og fremst til å velge vegetariske alternativer. Men hvis du vil spise kylling, bør du velge en kylling som har hatt et bedre liv.

Norsk kylling sin endring av rase vil komme rundt 15 millioner kyllinger til gode, hvert år. Rasen Hubbard representerer dermed et veiskille for dyrevelferd i norsk kyllingproduksjon.

INNLEGGSFORFATTER: Kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind. Foto: Ihne Pedersen