Kommentar: I dag startet ankesaken etter drapet på Råger Holte på Ler. De fleste var forberedt på en reprise fra tingretten, der påtalemyndigheten og tiltalte sto steilt på hver sin versjon av hendelsene i januar i fjor.

Slik ble det ikke. Den tiltalte 27-åringen erkjente i dag at han drepte Råger Holte, men hevder det var i nødverge og han nekter derfor straffskyld. Denne vendingen kom svært overraskende på de fleste involverte. Blant annet var ikke dette kjent for påtalemyndigheten før samme dag som rettssaken startet.

Rettssaken blir nå helt annerledes enn planlagt, siden det ikke lenger er nødvendig å legge så mye vekt på tekniske bevis som knytter 27-åringen til hendelsene, eller hans bevegelser på drapsdagen og dagene etterpå. Forsvarerne har allerede frafalt 15 vitner. Nå vil rettssaken i mye større grad handle om forholdet mellom de to mennene og hva som skjedde den fatale dagen for nesten ett år siden. I tingretten nektet 27-åringen å forklare seg, men nå vil han fortelle sin versjon av det som skjedde. Ifølge forsvareren har 27-åringen ikke ville si noe om nødverge tidligere fordi han ikke hadde tillit til rettssystemet.

Det skal bli ytterst interessant å høre 27-åringens versjon av saken. Det gjenstår imidlertid å se om påtalemyndigheten fester lit til det mannen etter hvert forteller og hvordan de vil stille seg til dette i retten. Og til slutt selvsagt hva lagmannsretten kommer fram til.

For de pårørende til Råger Holte må dagens nyhet være en lettelse, tross alt. Nå er det ikke lenger noen tvil om hvem som står bak Rågers død, selv om det fortsatt er uklart om det var nødverge eller ikke. Og hva som faktisk skjedde for ett år siden, endrer ikke det faktum at dette er en tragedie for to familier. Råger er død, en nær venn er tiltalt for drapet.