KOMMENTAR: Det er ikke enkelt å være ansatt i norske kommuner, i alle fall ikke i Midtre Gauldal nå som de står foran harde kostnadskutt.

Spesielt innen pleie- og omsorg og oppvekst er det tøffe tider. Det har blitt gjennomført kutt i 2017, og neste år kommer det enda flere. Pleie- og omsorg i Midtre Gauldal skal omorganiseres, og det betyr endringer i arbeidshverdagen for mange. Det er krevende å gjøre jobben så brukerne ikke blir skadelidende, samtidig som det er så mye usikkerhet rundt organiseringen.

På Facebook og andre steder er det en del som tar til orde for at kommunen enkelt kan kutte kostnader ved å ha færre ansatte på rådhuset. Det virker som det er gjengs oppfatning at der sitter det masse folk og tvinner tommeltotter. Slik er det ikke. Med så mange ansatte som kommunene har er det selvsagt folk som ikke er like produktive til enhver tid. Men jeg er ikke med på en beskrivelse om at det generelt er mange som har rolige dager på jobb. Alle kommuneansatte jeg har møtt, er levende opptatt av å levere så godt som mulig overfor innbyggerne. Til tider er debatten nærmest mobbing av rådhusansatte og deres jobbinnsats.

Også fra enkelte politikere er det nærmest en konstant mistillit til kommuneadministrasjonen. Faglige utredninger blir avfeid og erstattet av synsing. Nye utredninger bestilles, for eksempel skal bemanningen på bo- og dagsenteret i Singsås utredes enda en gang. Det er vanskelig å se noen som helst årsak til dette, annet enn Aps ønske om å lokke Bygdelista med på å vedta sitt budsjettforslag. En skal være temmelig optimistisk for å tro at en ny utredning om det samme temaet vil gi et annet svar enn sist gang. Politikerne kan ikke både kreve effektivisering, og samtidig vegre seg for å ta beslutninger om kutt. Da kommer vi ingen vei, faktisk blir det bare verre.

Så hvis du skulle treffe på en kommuneansatt, enten en lærer, noen i hjemmesykepleien eller en på rådhuset: Gi dem en klem. Det fortjener de, for de står på og gjør så godt de kan, for ditt og mitt beste.