KOMMENTAR: I går kunne hovedorganisasjonen Virke fortelle at stadig mer av julehandelen skjer i november. Selv om omsetningen i desember fortsatt er 30 prosent høyere enn gjennomsnittet i resten av året, handler vi altså mer i november. Totalt vil det bli shoppet for 56,3 milliarder kroner, og november vil stå for 45,7 prosent av handelen.

I Sør-Trøndelag bruker vi i gjennomsnitt 10.860 kroner på julehandelen i desember. Pynt, klær og gaver står for 60 prosent av dette, mens mat og drikke for 40 prosent.

Ifølge Virke er netthandel med på å endre måten nordmenn kjøper julevarer på. Vi handler mer på nett, og er tidlig ute for å være sikre på at vi får gavene i tide. I tillegg er handledagen Black Friday med å å skyve julehandelen over til november.

Jeg er nok ikke blant dem som handler mye i november, dessverre. Jeg hører til gruppen som venter lengst mulig med å handle til jul. Jeg kjøper én eller to gaver i november, og føler at «nå er jeg godt i gang». Så slapper jeg av og venter til de siste dagene før jul før jeg kjøper de siste gavene. Hvert år.

Men én ting jeg får til, er å handle lokalt. Det er jeg svært opptatt av. Hvis vi ønsker et levende sentrum resten av året, er det viktig at vi bruker de lokale butikkene også når de store innkjøpene skal gjøres. Min førjulsoppfordring er derfor å ta en runde på ditt lokale kjøpesenter eller butikk, og gjør så mye av julehandelen du kan der. Det er viktige penger for ditt lokale næringsliv.