I innlegget er det flere uklarheter som HA bør redegjøre for. Det ene er om de faktisk mener at man bør sette i gang med selve reguleringsplanen (jfr. overskriften), eller om det er et planprogram som bør igangsettes (jfr. siste avsnitt).

Når det gjelder politisk behandling, så ser jeg det som et svært viktig moment at slike tiltak må sees i en større sammenheng, noe som i praksis vil si at det må knyttes til den aktuelle plana (for Melhus sin del har vi en kommunedelplan for grustak, steinbrudd og massedeponi). Det er den eneste måten å få en totaloversikt på, og dette understreker også fylkesmannen (jfr. saksfremlegget til formannskapet 28/3-17).

Er det behov?

Er det faktisk behov for tiltaket? Hva har vi allerede av ressurser i eksisterende og nedlagte brudd? Hva er behovene? Vi skal også ha i bakhodet at det er en privat entreprenør som er initiativtaker til det omtalte steinbruddet, og at det også er aktører som har flere planer på trappene. Hva så med disse? Skal vi si ja takk og amen til alle fordi det generer årsverk og inntekter til grunneiere? Eller er det først til mølla-prinsippet som gjelder? Hva har HA tenkt om det?

Forringelse

Her på Tømmessletta er det også et steinbrudd under planlegging av entreprenør, et tilfelle som i enda større grad ville påført oss som bor her en enorm belastning om det blir gjennomført. Og jeg som nabogrunneier blir også skadelidende i form av forventet forringelse av min egen skog (pga. støv) og forringet og redusert jakt-, tur- og rekreasjonsterreng. Forøvrig var det allerede gjort godt rede for mange negative konsekvenser for folkehelse og klima og miljø i saksfremlegget til formannskapet. Denne redegjørelsen bør i seg selv være nok til at HA bør stille noen kritiske spørsmål før reguleringsiveren tar overhånd.

Utmarksområde

HA nevner at fv 475 må oppgraderes for å ivareta trafikksikkerhet. Det hadde vært fantastisk, som myk trafikant beveger man seg her allerede i et stadig knefall for eget liv og helse. Men hvem forventer dere da vil finansiere dette? Entreprenør? Fylkeskommunen? Det skal sprenges mye rhyolitt for å gjøre en tilstrekkelig utbedring økonomisk bærekraftig.

Anne Sørtømme, beboer ved Tømmesdalsvegen og kommunestyrerepresentant for SV

ARBEIDSPLASSER: Hovin Arbeiderlag argumenterer med arbeidsplasser og inntekter for grunneierne. Det kan vel de fleste av oss applaudere. Men, så er det et stort «men», mener Anne Sørtømme. Foto: John Lerli